Zenica

Evropski dani borbe protiv melanoma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovogodišnji javno-preventivni zdravstveni projekat ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože „Euromelanoma day“ na teritoriji ZE-DO kantona će se obilježiti u periodu od 11. do 15.05.2015. godine u prostorijama Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica, koje se nalaze na 3. spratu u zgradi JU Dom Zdravlja Zenica (Zgrade Poliklinike) i gdje će pacijenti moći obaviti besplatan pregled madeža, i to bez uputnice i bez zdravstvene knjižice i osiguranja.

Ovaj tradicionalni javno-zdravstveni projekat je po svojoj prirodi medicinski, humanitarni i savjetodavni i treba da ispuni tri osnovna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje, tj. da doprinese podizanju svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna zbog toga što su izgledi za izlječenje manji ukoliko se ova bolest otkrije u uznapredovanoj fazi, pa je stoga poticanje edukacije o ovoj bolesti, samopregledi kao i stručni pregledi od strane ljekara u općoj populaciji od iznimnog značaja, a posebno ako se zna da madeži mogu biti sasvim uobičajeni na koži i da ih gotovo svi imaju.

Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline, od kojih najčešće obolijevaju osobe između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječijoj i adolescentnoj dobi.Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim faktorom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poseban rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intezivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica kože uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja.

U posebno rizične skupine ulaze osobe izraziti svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U BiH ne postoji registar oboljelih pacijenata od zloćudnih tumora kože, ali je primjetno povećanje koje je na godišnjem nivou iznosi oko 7% novodijagnosticiranih oboljenja.

Stoga Kantonalna bolnica Zenica i Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica apeluju na građane da iskoriste mogućnost skrininga melanoma i da obave preventivne preglede.

U ovom projektu učestvuju sljedeći dermatolozi Kantonalne bolnice Zenice:

dr Samira Dajić-Hrvanović, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije,
dr Aida Muharemović, specijalista dermatovenerologije,
dr Damira Frndić, specijalista dermatovenerologije,
dr Nikolina Smajlović-Loina, specijalista dermatovenerologije kao i
doc. dr. sc. Irdina Drljević, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije, Dermatološka ordinacija „Dr. Drljević“ Sarajevo.
Svi zainteresovani građani mogu se putem poziva na broj telefona 032/202-311, svaki radni dan u periodu od 11,00-14,00 sati prijaviti za učešće u ovom projektu i zakazati termin besplatnog pregleda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno