Biznis

Evropljani u januaru kupili 811.332 novih automobila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropljani u januaru kupili 811.332 novih automobila- Evropljani su u januaru pazarili 811.332 nova automobila. Polovina njih su terenci.

Sve u svemu, prvi mjesec ove godine donio je lošiji rezultat od istog mjeseca prošle godine. Dva procenta manje prodatih automobila, ali su terenci skočili za 11 procenata.

Evropljani su kupili 402.900 automobila sa ovim oblikom karoserije. Možemo da se ljutimo što su skuplji i imaju veću potrošnju goriva, ali izgledaju bolje, omogućavaju vam da lako sjedite i pružaju udoban, visok položaj za volanom.

Njihov udio u januaru je rekordan u istoriji praćenja mjesečne prodaje u Evropi.

Prvi na prodajnoj listi je Sandero, sa porastom prodaje od 10 odsto u odnosu na januar 2021.

Drugi na listi je Peugeot 208, a treći Peugeot 2008.

To je prvo vozilo na ovoj listi koje se može nazvati SUV. Odmah iza njega su dva VW modela – Golf i T-Roc, prenosi B92.

Najveći gubitnik u evropskom TOP10 je Reno klio, koji je prije godinu dana izabralo 11 odsto više kupaca. Toiota Iaris Cross je odlično debitovala u januaru, završivši na 8. mjestu u ukupnom poretku.

Ford Puma i Toyota Corolla takođe imaju dobre rezultate. Obojica su zabilježila rast od 18 odsto, zauzimajući posljednje dvije pozicije među prvih deset.

U januaru 2022. ukupno je prodato 149.400 električnih automobila i plug-in hibrida, što znači 18% učešće u ukupnoj prodaji. Električni automobili zabiležili su rast od 73 odsto.

Takođe, 59 odsto prodaje i dalje pripada automobilima sa benzinskim motorima (1 odsto više nego prije godinu dana), a 20 odsto automobilima sa dizel motorima, a u ovom slučaju govorimo o padu od 7 procentnih poena u odnosu na januar 2021. godine.

Autor: biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno