Biznis

Evropa ima 104 tvornice za proizvodnju automobila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Evropskoj uniji te državama koje nisu njene članice – Srbiji, Turskoj i Velikoj Britaniji godišnje se proizvede gotovo 16,4 miliona automobila u 104 tvornice, pokazuju podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Od ukupno 20 zemalja u kojima se proizvode vozila, najviše tvornica i dalje ima Njemačka – 24, a slijede Velika Britanija sa 19, Francuska sa 12 te Italija i Španija sa devet, odnosno osam, prenosi Beta.

Po četiri proizvođača imaju svoje pogone u Češkoj, Slovačkoj i Turskoj, a po tri tvornice su u Belgiji i Mađarskoj. Po dvije tvornice su izgrađene u Nizozemskoj, Portugalu, Švedskoj i Rumuniji, dok po jednu imaju Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Finska i Poljska.

U njemačkim tvornicama se pretežno proizvode automobili koji su izvorno domaći brendovi: BMW, Volkswagen, Audi i Mercedes Benz, ali i Škoda te Opel/Vauxhall. Postoje i pogoni za proizvodnju Fordovih i Stellantisovih automobila te jedna tvornica Teslinih električnih vozila. Međutim, i dio tih marki sada pripada multinacionalnim kompanijama, naprimjer Opel, čije je sjedište i dalje u Njemačkoj, ali je dio Stellantisa.

Slično je i u ostalim većim evropskim zemljama u kojima dominiraju domaće marke. Za razliku od toga, u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj, pa i Austriji proizvode se i automobili marki Hyundai, Toyota, Kia, a u Mađarskoj Suzuki. Hrvatska ima svog proizvođača – Rimac grupe.

Kada je riječ o proizvođačima, najviše pogona za proizvodnju automobila u Evropi imaju njemački Volkswagen i multinacionalna grupa Stellantis, koja se vodi kao nizozemska kompanija, a nastala je spajanjem Fiat-Chryslera i francuskog koncerna PSA. Ta dva koncerna imaju po 20 tvornica za proizvodnju automobila u Evropi. Slijede Renault sa osam, BMW sa šest i Toyota s pet tvornica.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno