Politika

Evo zbog čega stižu prijave CIK-u: Mamografija u stranci, među prijavljenim zbog prekršaja i gradonačelnik Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine zasad su stigle 22 prijave zbog korištenja javnih resursa u izborne svrhe, a među njima i poziv SNSD-a ženama da se prijave u prostorije ove stranke u Bosanskoj Dubici i da će dobiti besplatan pregled mamografije, piše Faktor.ba.

Također, provjerava se podatak da je SNSD za postavljanje predizbornih plakata koristio vozilo Javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB u Drvaru, a u radu je i prijava protiv Fuada Kasumovića da je kao gradonačelnik Zenice iskoristio promociju autobuske linije i prve vožnje u naselju Varda za izbornu kampanju.

Među prijavama, koje je objavio CIK, jesu i one zbog bilborda na kojima se promovira emitovanje filma “Od vizije do pobjede”, a na kojima se u krupnom kadru nalazi Vlado Đajić, nosilac liste SNSD-a za NSRS i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a.

Govor mržnje i poređenje sa Hitlerom

Prijavljena je i PDP-ova vijećnica u Skupštini grada Derventa, koja je i učiteljica u osnovnoj školi, da je “koristila prostorije škole za političku promociju i sve objavila na Facebook profilu, a zatim te objave izbrisala”. Prijavljeno je i da su se četiri državna službenika slikala ispred plakata SDA na javnoj tribini i ispred sjedišta stranke.

Nakon posjete Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Paviljonu jedan Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjoj Luci, stigao je prigovor da koristi prostorije javnih ustanova i obrazovnih institucija za obavljanje predizbornih aktivnosti, kao i da dijeli novac kako bi pridobio glasače i da dijeli 50 KM i 100 KM zaposlenim u studentskom domu.

Za većinu prigovora zbog korištenja javnih resursa u izborne svrhe čeka se izjašnjenje prijavljenih kako bi CIK mogao donijeti odluku.

Bilo je i sedam prijava zbog govora mržnje. Jedna je odbačena kao preuranjena, a odnosi se na prijavu da je predsjednica PDA Elzina Pirić podsticala prisutne na širenje mržnje protiv Bakira Izetbegovića, Željka Komšića, Šefika Džaferovića, Fadila Novalića, Irfana Halilagića, Bege Gutića, nazivajući ih pogrdnim imenima te kriminalnom organizacijom i slično.

Zbog govora mržnje prijavljen je i Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, nakon što je rekao da će neke 2. oktobra u bazenu promjera dva sa tri metra “udušiti”. Zatraženo je izjašnjenje SDA.

Prijavljeno je i to što su aktivisti PDA Banovići dana početkom septembra ispred prostorija Mjesne zajednice Aljković podsticali prisutne na širenje mržnje protiv Bakira Izetbegovića, Fadila Novalića, Bege Gutića nazivajući ih pogrdnim imenima, upoređujući ih sa Hitlerom.

“U govoru je spominjano i oružje koje će na dan izbora biti ostavljeno po strani jer je “oružje” za “divljač” aludirajući na glasače SDA”, navedeno je u prijavi. CIK je i za ovaj slučaj zatražio izjašnjenje PDA i čeka se odluka.

SNSD prijavio HDZ

Zbog govora mržnje pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti Liberalne stranke BiH nakon nedavnog napada Dragoljuba Milovića, supruga predsjednice stranke u Graždu Daliborke Milović, na Natašu Todorović, kandidatkinju Bh. demokrata.

Centralna izborna komisija BiH je dobila i devet prigovora na lažno predstavljanje. Između ostalog je SNSD putem Općinske izborne komisije Istočni Stari Grad prijavio HDZBiH i njihove koalicione partnere zbog imenovanja biračkih odbora optužujući ih za fiktivno predstavljanje iz pojašnjenje da su osobe u odboru ustvari članovi SNSD-a.

Najviše prijava, dosad njih 94, CIK je dobio zbog preuranjenje izborne kampanje, ali je mahom odlučivano da su prigovori neosnovani, neblagovoremeni ili se obustavlja postupak, dok je za one koji su bili opravdani strankama izrečeno 65.100 KM kazni.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno