Info

Evo kolike su naknade za rad u odborima Saveza udruženja penzionera FBiH, kako su plaćeni delegati…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nije mali broj čitatelja Faktora, penzionera, koji su se obratili našoj redakciji sa pitanjem šta Savez udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovini čini na poboljšanju prava populacije koju predstavlja. Pitali su koliko naplaćuju za svoj rad.

U Federaciji je nešto više od 436.000 penzionera. Najniža penzija iznosi 538 KM, zagarantovana je 642 KM a najviša 2.626 KM.

– Kako da mjesec preživim sa 538 KM koliko sada imam za 35 godina staža? Iako mi se svaki mjesec odbija dvije KM za penzionersku članarinu nikada me niko iz općinskog udruženja nije posjetio, pitao da li mi nešto treba. Nikada nisam otišla u banje kao ni moj suprug. Mislim da ti koji nas predstavljaju odlično žive od naknada, upravnih odbora, plus imaju visoke penzije i samo klimaju glavama ministrima, premijerima… – priča nam Sarajka koja je više od 20 godina u penziji.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH (Redžo Mehić) ima mjesečno 600 KM. Članovi Upravnog odbora imaju 120 KM mjesečno bilo sjednica ili ne, plus 50 KM dnevnice po sjednici.

– Uvijek sam govorio samo istinu. Tačno je da mjesečno kao članovi Upravog odbora Saveza dobijamo naknadu od po 120 KM bila sjednica ili ne. Kada se izračuna, to vam je na godišnjem nivou 1.440 KM. Što se tiče Nadzornog odbora tamo samo predsjednik ima naknadu a ona je 150 KM, članovi nemaju. Predsjednik Upravnog odbora, u ovom slučaju Redžo Mehić, ima mjesečno 600 KM – govori nam Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera.

Predsjednik Skupštine Saveza ima mjesečno naknadu od 150 KM, plus 50 KM dnevnice po sjednici.

Upitali smo Bekana kako su plaćeni delegati u Skupštini i koliko ih ima.

– Delegati na dan Skupštine dobiju po 50 KM dnevnice i plate im se putni troškovi, a mislim da je riječ o 61 delegatu jer svako udruženje ima svog delegata. Dnevnice i putni troškovi u pravilu se isplaćuju nakon sjednice Skupštine, mada je i tu bilo iznimki. Recimo na Izbornoj skupštini u maju u Sarajevu dnevnice i putni troškovi isplaćeni su prije sjednice. Ne znam da li je iko prvo dobio plaću pa je zaradio, ali eto…

Što se tiče Upravnog odbora nije pravedno da tu nema predstavnika iz Zeničko-dobojskog kantona, kao ni iz Bihaća – rekao nam je Bekan.

Inače, Redžo Mehić je i član Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje gdje prima mjesečnu naknadu koja je iznad prosječne plaće u Federaciji BiH. Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u FBiH u neto iznosu je 1. 277 KM.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno