Info

Europski parlament usvaja značajnu rezoluciju o dijabetesu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Europski parlament usvaja značajnu rezoluciju o dijabetesu- 100 godina nakon otkrića inzulina, Europski parlament usvaja značajnu rezoluciju o dijabetesu

Europski parlament usvojio je danas,23.11.2022.godine prijedlog rezolucije o prevenciji, liječenju i boljoj njezi dijabetesa u EU povodom Svjetskog dana dijabetesa. IDF Europe pozdravlja ovaj važan korak naprijed prema preokretu sve većeg broja ljudi koji žive s dijabetesom (PwD), poboljšanju upravljanja dijabetesom i njegovim komplikacijama te rješavanju nejednakosti i razlika u pristupu skrbi i liječenju u Europi.

Ako se provede, rezolucija ima potencijal pridonijeti boljim zdravstvenim ishodima za milijune građana EU-a koji žive s dijabetesom, kao i s nezaraznim bolestima (NCD) i drugim stanjima. IDF Europe zahvaljuje predsjednici Roberti Metsola i zastupnicima Europskog parlamenta Mobilizing for Diabetes (MMD) na njihovim istaknutim naporima da prikupe političku podršku, podignu svijest o ovoj bolesti koja mijenja živote i njihovom pozivu na hitno djelovanje.

Bastian Hauck, zagovornik dijabetesa tipa 1 i član odbora IDF-a za Europu, komentirao je: “Hitno je potrebno koherentno, učinkovito i snažno europsko vodstvo kako bi se na odgovarajući način popunila postojeća praznina za istraživanje i političko djelovanje u vezi s dijabetesom i postavilo nacrt za okvir za djelovanje u državama članicama. To će u konačnici doprinijeti otpornijim zdravstvenim sustavima i osigurati dobrobit budućih generacija.”

IDF Europe ponovno potvrđuje potrebu da rezolucija prati i potiče EU inicijative kao što su ‘Healthier Together’ – EU NCD inicijativa, Europski plan za pobjedu protiv raka, Europski prostor zdravstvenih podataka, kao i globalne obveze kroz Agendu održivog razvoja 2030.

Dr. Niti Pall, predsjednica IDF-a za Europu, dodala je: „Ova je godina posebno važna i simbolična. Na stotu obljetnicu otkrića inzulina, 10 godina nakon prvog prijedloga rezolucije Europskog parlamenta o dijabetesu, konačno imamo rezoluciju koja naglašava potrebu za djelovanjem. Puno toga treba učiniti, ali ovo je definitivno jako dobar početak.”

O dijabetesu:

Dijabetes se odlikuje svojom složenošću i mnogostrukošću svojih izraza i uzroka. Pogađa sve spolove, generacije i društveno-ekonomske skupine, u ruralnim i urbanim područjima diljem svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno postoji 14 različitih tipova dijabetesa, od kojih su tip 1 i tip 2 najčešći (potonji čini oko 90-95% svih slučajeva dijabetesa). Diljem EU danas 32 milijuna odraslih osoba živi s dijabetesom; prevalencija nastavlja rasti i predviđa se porast na 35 milijuna do 2030.

Danas ne postoji lijek za dijabetes, ali postoji učinkovito liječenje. Uz pravu njegu i neprekidan pristup odgovarajućim tretmanima, alatima i tehnologijama, osobe s invaliditetom mogu smanjiti rizik od razvoja komplikacija i živjeti dug, zdrav i ispunjen život.

Postoje tri glavna tipa dijabetesa.

Dijabetes tipa 1 (T1D) je autoimuna bolest (pri čemu imunološki sustav uništava tjelesne stanice koje proizvode inzulin) koja se često pojavljuje kod djece i mlađih odraslih osoba, iako se također može razviti u bilo kojoj dobi. Europska regija ima jedan od najvećih broja djece i adolescenata (0-19) s T1D-om u svijetu (oko 300 000, od čega oko 165 000 samo u EU), s najvećom incidencijom u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i na Sardiniji .

Dijabetes tipa 2 (T2D) često se pogrešno smatra stanjem koje smo sami uzrokovali, uz pretpostavku da su osobni izbori ponašanja primarne determinante naših šansi za razvoj stanja. T2D je zapravo rezultat složenih interakcija između okoliša, načina života, kliničkih i genetskih čimbenika. Nijedan od ovih uzroka nije ni nužan ni dovoljan za razvoj bolesti.

Gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa koji se sastoji od visokih razina glukoze u krvi tijekom trudnoće. Razvija se u jednoj od 25 trudnoća u svijetu i povezana je s komplikacijama u razdoblju neposredno prije i nakon poroda. Gestacijski dijabetes povećava rizik za majku i dijete da razviju T2D u kasnijem životu. Žene s hiperglikemijom otkrivenom tijekom trudnoće također imaju veći rizik od razvoja nepovoljnih ishoda trudnoće.

O IDF Europe

IDF Europe je europski ogranak Međunarodne dijabetičke federacije (IDF). Mi smo krovna organizacija koja predstavlja 70 nacionalnih organizacija za dijabetes u 44 zemlje diljem Europe. Naša je vizija poboljšati živote osoba s invaliditetom, a naša misija u Europi je ujediniti glas osoba s invaliditetom i uključiti sve dionike u stvaranje ekosustava dijabetesa usmjerenog na osobu. Rezolucija ima potporu ujedinjene dijabetičarske zajednice. Želimo zahvaliti našim partnerima: Europska udruga za proučavanje dijabetesa (EASD), Europski dijabetički forum (EUDF), Europska zaklada za proučavanje dijabetesa (EFSD), Zaklada europskih medicinskih sestara za dijabetes (FEND), Međunarodno društvo za pedijatriju i adolescentni dijabetes (ISPAD), Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF), Primary Care Diabetes Europe (PCDE), Société Francophone du Diabète (SFD).

Haris Delić, generalni sekretar SUD



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno