Biznis

Euro pobijedio dolar kao najkorištenija valuta u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Euro pobijedio dolar kao najkorištenija valuta u svijetu – Američki dolar izgubio je od eura kao valute broj jedan za globalne transakcije prvi put u gotovo osam godina, saopćilo je Društvo za svjetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

Kako je izvijestio Bloomberg, pozivajući se na mjesečne SWIFT-ove podatke, euro je posljednji put bio na prvom mjestu u februaru 2013. godine.

Podaci SWIFT-a, koji prati prekogranična međunarodna plaćanja u više od 11.000 finansijskih institucija u 200 zemalja, pokazali su da je jedinstvena valuta Evropske unije bila najviše korištena prošlog mjeseca. Slijedio je američki dolar, zatim britanska funta i japanski jen. Na petom mjestu je bio kanadski dolar, koji je kineski juan pomaknuo na šesto mjesto, piše Russia Today.

Statistika je pokazala da je 37,8 posto SWIFT gotovinskih transfera u oktobru izvršeno u eurima, što je porast od šest posto u odnosu na prije godinu dana i predstavlja najviši nivo od februara 2013. Upotreba američkog dolara pala je na 37,64 posto, što je pad za 4,6 procentnih poena.

BIS: Dolar dominantan

Američka valuta oslabila je više od 11 posto od vrhunca u martu, na osnovu Bloombergovog indeksa koji je mjeri prema košarici glavnih konkurenata. Analitičari predviđaju da će njegova procjena dalje pasti.

Ipak, Banka za međunarodna poravnanja (BIS) rekla je u svom junskom izvještaju da je američki dolar i dalje dominantna snaga u međunarodnim finansijama. Prema BIS-u, “oko 85 posto svih deviznih transakcija događa se u odnosu na američki dolar. To je primarna svjetska rezervna valuta, koja čini 61 posto službenih deviznih rezervi”.

D. Hadžić

biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno