Biznis

EU za ublažavanje posljedica virusa daje 37 milijardi eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EU za ublažavanje posljedica virusa daje 37 milijardi eura – Europska unija ustanovit će investicijski fond u iznosu 37 milijarda eura u okviru paketa mjera za ublažavanje utjecaja korona virusa na ekonomije u 27-članom bloku, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ostale mjere koje će izvršna vlast EU-a poduzeti uključuju omogućavanje fleksibilnosti državama članicama u vezi s proračunskim deficitima i državnom pomoći, rekla je ona na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Unija će, također, dati jamstva za zajmove 100.000 tvrtki u iznosu osam milijarda eura radi podrške korporativnom sektoru, dodala je.

“Uvjerena sam da EU može izdržati ovaj udarac. No, svaka država članica mora ispuniti obveze koje su u njezinoj nadležnosti, a Unija u cjelini treba biti odlučna, koordinirana i ujedinjena”, poručila je Von der Leyen.

Test za ljude i ekonomiju

Predsjednica Komisije rekla je kako je pandemija korona virusa “test za ljude i ekonomiju” i ocijenila da će Unija izdržati takav “šok” pod uvjetom da bude “odlučna, koordinirana i ujedinjena”.

“Sve zemlje članice moraju znati da nije moguće zaustaviti virus, ali ono što je moguće i najvažnije jest usporiti ga i dati našim zdravstvenim sustavima mjesta i vremena za brigu o pacijentima”, rekla je Von der Leyen u izvanrednom obraćanju u Bruxellesu.

Iznijela je niz mjera koje EU i zemlje članice poduzimaju kao odgovor na zdravstvene i ekonomske aspekte pandemije virusa COVID-19 i naglasila važnost poštivanja uputstava znanstvenika i stručnjaka u području medicine, kao i koordinaciju na razini EU-a.

Dodala je da se unutar EU-a radi na zajedničkom pristupu opskrbi medicinskom opremom, ali i upravljanjem granicama.

“Jedinstveno tržiše EU-a mora funkcionirati. Kad zemlje članice poduzimaju jednostrane akcije, to na kraju dovodi do uvođenja unutarnjih granica u trenutku kad je solidarnost najvažnija. Drago mi je što mogu objaviti da su države članice pristale svoje nacionalne mjere uskladiti sa zahtjevima EU-a”, poručila je Von der Leyen.

‘Šok za globalnu i ekonomiju EU-a’

Također kaže da “svi žele zaštititi svoje građane od širenja virusa”, ali i upozorava da svaka mjera mora biti proporcionalna.

“Neke su kontrole opravdane, ali opća zabrana putovanja ima jak socijalni i ekonomski učinak. Moramo nastaviti s medicinskim probirom na granicama i unutar zemalja članica, a EU će izaći s jedinstvenim vodičem za to”, najavila je.

Kad je riječ o ekonomskim aspektima pandemije virusa COVID-19, u Bruxellesu naglašavaju da je riječ o “šoku za globalnu i ekonomiju EU-a”.

“Šok je privremen, ali zajedno moramo osigurati da bude što kraći i što manjeg opsega”, istaknula je Von der Leyen.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno