Info

EU uvodi zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EU uvodi zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu – Zvaničnici Evropske unije složili su se oko zabrane upotrebe pojedinih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kao što su escajg, tanjiri, čaše i slamke, a sve u cilju smanjenja zagađenosti mora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predstavnici 28 zemalja članica EU i evropski parlamentarci saopštili su u srijedu da su prihvatili preporuku koju je ranije ove godine dostavila Evropska komisija.

Kada zabrana bude i zvanično uvedena, zemlje članice će imati period od dvije godine da je u potpunosti sprovedu.

Ova mjera će uticati na plastično vještačko cvijeće, štapove za balone, te plastične i polistirenske posude za hranu i piće.

EU želi povećati upotrebu reciklirane plastike i smanjiti količinu sitnih plastičnih čestica koje se oslobađaju iz vlažnih maramica, opušaka od cigareta i drugih predmeta. Razlog je sve veća zabrinutost zbog akumulacije takozvane mikroplastike u okeanima.

Anadolija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno