Biznis

EU s više od dvije milijarde eura povezuje BiH preko Hrvatske s ostatkom Evrope

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osim jasne političke podrške, koja će biti potvrđena i iduće sedmice, Evropska unija u punom je kapacitetu stala i iza ekonomskog ojačavanja BiH, preduvjet čega je realizacija velikih infrastrukturnih projekata iz područja cestogradnje.

Na koridor 5c sada se i u okviru Evropske unije gleda kao na ključ podizanja ukupnog životnog standarda u zemlji, a što će doći do izražaja nakon početka realizacije stavki iz novog Plana rasta za zapadni Balkan.

Naime, upravo prvi stup novog plana, koji nosi naziv “Jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem Evropske unije” kao jednu od sedam prioritetnih aktivnosti ima olakšavanje cestovnog prijevoza. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i Evropska investicijska banka pritom se pozicioniraju kao dvije ključne institucije putem kojih se finansira projekt izgradnje autoceste, a upravo ovih dana javnost je svjedočila dvjema vijestima koje nagovještavaju ubrzanje dinamike izgradnje na prostoru Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Naime, prije nekoliko dana Javno preduzeće Autoceste FBiH objavilo je poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na koridoru 5c, dionice tunel Kvanj – Buna.

Riječ je o dionici autoceste južno od Mostara, koja je duga 5,2 kilometra, a koja uključuje objekte tunel Kvanj, vijadukt Rotimski potok i nadvožnjak Rujevica, a ostatak trase nadovezuje se na završenu dionicu Buna – Počitelj.

Glavni objekt je dvocijevni tunel Kvanj, dužine desne cijevi od 2645 metara te lijeve 2720 metara. Potvrđeno je pritom da će se projekt financsrati i iz sredstava osiguranih kod Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima EU-a.

Nekoliko dana prije pak v. d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisao je projektni sporazum s EBRD-om za dionicu Mostar sjever – Mostar jug na koridoru 5c vrijedan 110 miliona eura, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s EBRD-om i EU na kontinuiranoj podršsci i dosadašnjem angažmanu na izgradnji koridora 5c. Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, uz najavu da će za dionicu biti dostupno dodatnih 110 miliona eura EBRD-ova kredita, čime ukupni doprinos EBRD-a projektu koridor 5c prelazi milijardu eura.

Uz to, EIB je do sada uložio milijardu eura za izgradnju koridora 5c. Uz ove dionice, Evropa podržava i izgradnju tunela Prenj. S dva velika infrastrukturna projekta, kao što su tunel Prenj i dionica Mostar sjever – Mostar jug, prostor Bosne i Hercegovine bit će u potpunosti povezan s evropskim psaobraćajnim koridorima, na sjeveru s koridorom X, a na jugu s Jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti izravnu korist za cijelo društvo kroz razvoj područja kojima prolazi, gospodarsku zajednicu, ali i turističke potencijale.

Značajan dio podrške za velike infrastrukturne projekte realizirat će se kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), a nekada prošle godine Evropska komisija objavila je novi finansijski paket za podršku finansiranju 14 vodećih investicijskih projekata, među njima i onih iz područja saobraćajne infrastrukture. Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava, koliko je EU dodijelio, za Bosnu i Hercegovinu namijenjena su 303 miliona eura za četiri značajna projekta, a dva se odnose upravo na autocestu.

Svoje mjesto tako su pronašli projekti izgradnje poddionice Ozimice – Poprikuše, kojim će se izgraditi 11,9 km autoceste na koridoru 5c, od Ozimica do Poprikuša, uključujući 5 tunela i 9 mostova, kao i dionica autoceste Mostar sjever – Mostar jug koja se odnosi na nova 14,2 km autoceste na koridoru 5c, s početkom prije petlje Mostar sjever i završetkom nakon petlje Mostar jug.

Ovo je samo nastavak konturirane podrške koja ide u smjeru jačanja infrastrukture te ne treba zaboraviti kako BiH također ima koristi i od regionalnih IPA II (2014. – 2020.) fondova, koji podržavaju finansijski zahtjevne infrastrukturne projekte u sektorima prometa, energetike i okoliša, što se većinom realizira kroz Investicijski fond za zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework, WBIF) u suradnji s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). O značaju podrške dovoljno govori i podatak kako je samo za izgradnju koridora 5c BiH već ranije dobila 542 miliouna eura bespovratnih sredstava.

Indirektno vezano uz samu izgradnju je i pitanje jačanja konkurentnosti BiH u evropskim razmjerima kada govorimo o novim potencijalnim investicijama, a koje, uz političku stabilnost, traže i modernu saobraćajnu infrastrukturu. Već sada je vidljivo kako na prostorima postojećih, ali i budućih čvorišta niču poslovne zone u kojima, u skladu s mjerama koje donose i niži nivoi vlasti, potencijalni investitori dobivaju mogućnost efikasnijeg poslovanja, a posebno ako je riječ o izvozno orijentiranim preduzećima.

(Večernji.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno