Kultura

EU poticaji za autore filmova

Poticaji za autore animiranih i dokumentarnih filmova
Poticaji za autore animiranih i dokumentarnih filmova
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EU poticaji za autore animiranih i dokumentarnih filmova- Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA objavio je rezultate drugoga roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata i festivale te kontinuirano usavršavanje – hrvatski korisnici dobili su 161.000 eura.

U kategoriji razvoja pojedinačnih projekata potporu su dobili dugometražni animirani film U snu san (Before You Wake – Discover Tesla’s Secret Invention) producentske tvrtke Moje čarobne misli d.o.o., igrani film Štriguni producentske tvrtke Produkcija Živa d.o.o. te dokumentarni film Srbenka u produkciji Udruge Restart. Navedeni projekti dobili su ukupnu potporu od 115.000 eura, što Hrvatsku smješta na visoko 12. mjesto od 31 zemlje Potprograma MEDIA. Od tzv. ‘velikih pet’ slijedi je Francuska na 13. mjestu s iznosom od 110.000 eura, dok se, primjerice, Velika Britanija našla na 20. mjestu s ukupnim odobrenim iznosom od 60.000 eura.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) dodijelila je 60.000 eura dugometražnom animiranom 3D filmu U snu san (Before You Wake – Discover Tesla’s Secret Invention). “Riječ je o atraktivnom animiranom projektu sa snažnim likovima koje prati izvrstan umjetnički pristup. Premisa je radnje uzbudljiva, a prekrasna slika reflektira raznolikost detalja kojima je moguće doprijeti do obiteljske publike diljem Europe. Sama je priča obećavajuća čak i u ovoj ranoj fazi razvoja zahvaljujući glavnomu liku, Adi, misterioznoj okosnici radnje kao i pustolovini putovanja kroz vrijeme i to diljem europskih gradova. Koncept se produbljuje referencijama iz područja umjetnosti i književnosti kao i pozitivnim porukama o znanju i znanosti. Naposljetku, imanentni značajni potencijal cross-platforme kao i snažna producentska vizija svakako čine dodatnu vrijednost samoga projekta”, navodi se u obrazloženju odluke. Scenarij i režiju filmu potpisuje Branislav Brkić iz beogradskoga studija Ringišpil, a hrvatski je producent tvrtka Moje čarobne misli d.o.o.

Dugometražni igrani film Štriguni, po scenariju i u režiji Alda Tardozzija te u produkciji tvrtke Produkcija Živa d.o.o., dobio je 30.000 eura. “Projekt sadrži velik potencijal da postane iznimno uspješan. Kreativni tim posjeduje relevantno iskustvo, profesionalizam te je samom prijavom projekta demonstrirao model detaljno razrađene financijske i distribucijske strategije. Ideja je vrlo originalna, dok horor kao žanr filma stvara specifična očekivanja u kulturnome kontekstu srednje i istočne Europe. Prošireni scenoslijed (treatment) strastveno je napisan i dokumentiran te je potvrda ozbiljne redateljske vizije. Partneri pridruženi projektu osiguravaju dodatne financijske izvore te svjedoče o uvjerljivoj namjeri produciranja filma”, navodi se u obrazloženju.

Dokumentarni film Srbenka, koji prati nastanak predstave Aleksandra Zec Olivera Frljića, u režiji Nebojše Slijepčevića i produkciji Udruge Restart, dobio je potporu od 25.000 eura. “Ovaj film govori o nasilju među vršnjacima i to prema djeci druge nacionalnosti. Istražuje se naraštaj rođen nakon rata te na koji se način njegovi pripadnici nose s ratnim traumama. Radi se o vrlo važnoj temi kojom se nastoji obraditi pitanje nacionalizma u srednjoj Europi i na području današnjega Balkana. Prijavitelj je svjestan lokalne, regionalne i globalne razine razumijevanja ovoga projekta. Protagonisti su neodoljivi, kreativni je pristup briljantan, a fokus projekta dobro je promišljen putem različitih potencijalnih krugova s univerzalnom porukom. Neupitno je poznavanje domaćega tržišta i onoga susjednih zemalja te su pokrivene sve distribucijske platforme kao što su kino, televizija, VoD i DVD. Jedan od najsnažnijih segmenata prijave svakako uključuje planove koji se odnose na edukaciju namijenjenu djeci i tinejdžerima, odnosno davanje prilike za sudjelovanje u ovome globalnom projektu mlađem naraštaju, koji obično ne gleda dokumentarce”, navodi agencija.

Na ovom je roku poziva za festivale potporu u iznosu od 22.000 eura dobio i Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox te postao peti hrvatski festival koji je ove godine pomognut sredstvima Potprograma MEDIA. Također, program ZagrebDoxPro dobio je potporu u kategoriji kontinuiranog usavršavanja u iznosu od 24.000 eura.

Pridodamo li iznos ostvaren na ovom roku svim ovogodišnjim hrvatskim rezultatima, ukupni iznos dosad dodijeljenih potpora iznosi značajnih 490.200 eura, ističe Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA.

bug.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno