Biznis

EU objavila crnu listu poreskih oaza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropska unija je objavila popis 17 zemalja koje smatra poreskim oazama, odnosno crnu listu nekooperativnih jurisdikcija u smislu poreskih prevara.

Na crnoj listi su Američka Samoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Južna Koreja, Makau, Maršalska ostrva, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad i Tobago, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i “siva lista” od 44 države, koje su se obvezale da će se uskladiti s EU po pitanju borbe protiv poreskih prevara, a na kojoj su Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hong Kong, Švajcarska, Turska, Džersi, Bermuda, Kajmanska ostrva…

Na crnoj listi nema Luksemburga koga je međunarodna mreža novinara optužila da i dalje toleriše lažne kompanije i poreske trikove.

Procjena četiri miliona dokumenata prošle godine pokazala je da su mnoge fiktivne kompanije u Luksemburgu imale netransparentne vlasničke strukture i poslovnu praksu, piše DW.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno