Biznis

EU najznačajniji partner BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EU najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH- BiH za devet mjeseci tekuće godine ostvarila je izvoz u vrijednosti od 6.869.638.258 KM, što pokazuje da je izvoz povećan za 3,85 posto u odnosu na isti period prošle godine, kazao je ditektor Sektora za makroekonomski sistem VTK BiH Momir Tošić.

Uvoz u BiH za devet mjeseci ove godine iznosi 11.452.501.432 KM što predstavlja smanjenje uvoza za 1,38 posto u odnosu na isti period prošle godine.

– Ovi podaci pokazuju da je pokrivenost uvoza izvozom 60 posto, što je više za 3 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine – naglasio je Tošić.

Pozitivan efekat povećanja izvoza i smanjenja uvoza rezultiralo je i samnjenjem vanjskotrgovinskog deficita BiH za 8,30 posto.

Stručna saradnica za makreokonomski sistem BiH Belma Hasić kazala je da je u posmatranom periodu najznačaniji vanjskotrgovinski partner ostala još uvijek EU, a za tim slijede države potpisnice sporazuma CEFTA i EFTA.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno