Info

EU istražuje slučaj pojave salmonele u čokoladnim proizvodima

Podijeli ovu vijest:

Evropska zdravstvena agencija saopćila je u srijedu da istražuje desetine prijavljenih i potencijalnih slučajeva salmonele povezanih s konzumiranjem čokolade u najmanje devet zemalja.

Ferrero je u ponedjeljak povukao čokoladna jaja Kinder Surprise s britanskih i irskih polica, kako je kompanija objavila, iz predostrožnosti. Italijanska konditorska grupa saopćila je u srijedu da nijedan Kinder proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu, prenosi Reuters.

Zdravstvena agencija Evropske unije u saopćenju nije spomenula Ferrero ili bilo koju drugu kompaniju, ali je u srijedu upozorila da su prijavljeni slučajevi uglavnom među djecom mlađom od 10 godina.

PROČITAJTE I:   Narednih dana temperature blizu 40 stepeni: Izražena mogućnost nevremena i jakog vjetra

– Epidemiju karakterizira neuobičajeno visok udio djece koja su hospitalizirana, od kojih neka imaju teške kliničke simptome kao što je krvavi proljev – navodi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Velika Britanija ima najveći broj incidenata sa 63 potvrđena slučaja do 5. aprila, saopćio je ECDC, dodajući da su druge zemlje sa vjerovatnim ili potvrđenim slučajevima Francuska, Irska, Belgija, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Švedska i Norveška.

PROČITAJTE I:   FOTO: U Zenici održana TalentMagnet Quadruple Helix (QH) interaktivna radionica za stakeholdere

Zdravstvena agencija EU saopćila je da istražuje, zajedno sa Evropskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA), 134 potvrđena ili potencijalna slučaja salmonele.

Povlačenje proizvoda pokrenuto je u nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, objavila je agencija EU.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010