Info

EU: Garantni fond za lakši pristup

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

 

EU: Garantni fond za lakši pristup – Malim i srednjim poduzećima (MSP) u sedam zemalja jugoistočne Europe – Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Moldavija, Rumunjska i Srbija – omogućen je lakši pristup “rizičnom kapitalu”.

Ovo je omogućeno zahvaljujući Garantnom fondu InnovFin za MSP – mala i srednja preduzeća, novom kreditnom instrumentu EU, u okviru programa Horizont 2020. Sporazum potpisan 28. Januara 2016. godine, između Evropskog investiciona fonda – European Investment Fund (EIF) i njemačke ProCredit grupe, omogućit će bankama ProCredit grupe da u naredne dvije godine malim i srednjim preduzećima, kao i vrlo malim preduzeća sa malim kapitalom, ponude ukupno 250 miliona €, za nove kreditne ugovore.

Carlos Moedas, Evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije, rekao je: “Sporazum potpisan danas, a kojim EU pruža podršku ugovorima o kreditiranju, otvoren je za sva mala i srednja preduzeća kao i za vrlo mala preduzeća sa malim kapitalom, u svim zemljama članicama EU, kao i zemljama pridruženim u okviru programa Horizon 2020 u Jugoistočnoj Evropi. Cilj je unaprijediti povećanje investicija u inovativne kompanije, unapređenje zapošljavanja  kao i njihov rast.”

Na ovaj način će od strane Europskog investicijskog fonda (EIF) i Europske unije (EU), u okviru InnovFin MSP Garancija, za kredite namijenjene za finansiranje inovativnih aktivnosti preduzeća u ranoj fazi njihovog razvoja, biti obezbijeđena garancija i do 50%. To je dio nove generacije finansijskih instrumenata podržanih u okviru programa Horizon 2020, koji dio Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije (IP/14/670).

 Pozadina

InnovFin SME Guarantee Facility – InnovFin garancijski fond za MSP je Proizvod koji pruža garancije i kontra-garancije o na finasijsko zaduženje u iznosu od € 25.000 do 7,5 miliona € kako bi se poboljšao pristup kreditima za inovativna mala i srednja poduzeća i vrlo mala preduzeća sa malim kapitalom (do 499 zaposlenih). Ovim Proizvodom se upravlja direktno od strane Europskog investicijskog fonda EIF, čime su izbjgnute banke ili druge finansijske institucije, kao finansijski posrednici u svim zemljama EU članicama, kao i pridruženim zemljama. EIF je u okviru ovog Proizvoda, osigurao i finansijskog posrednika (ProCredit grupa), od gubitka njihovog dijela garancije nastale na finansiranje zaduženja MSP.

InnovFin Garantni fond za MSP dio je “InnovFin – EU finansiranja inovatora”, nove generacije EU finansijskih instrumenata i savjetodavnih usluga, a koji je razvijen u okviru programa Horizon 2020 radi pomoći inovativnim firmama u lakšem pristupiti financijama. Pomoću ovog mehanizma ulaganja u Razvoj i inovativnost MSP ubrizgat će se do 48 milijardi € širom Evrope.

 

O Horizont 2020

Od 1. januara 2014. godine, Evropska unija pokrenula je novi program podrške za Razvoj I inovativnost  pod nazivom Horizon 2020. Tokom sedam godina ovog programa, planirano je da se ulože skoro 80 milijardi € u projketa Razvoja i inovativnosti u cilju podršku ekonomske konkurentnosti Evrope kao i proširenja granica ljudskog znanja.

Ovaj EU program za unapređenje razvoja I inovativnosti usmjeren je prije svega na poboljšanje svakodnevnog života građana u područjima kao što su zdravstvo, okoliš, transport, hrana i energija. Također je to I podrška razvoju i inovacima u partnerskim projektima u oblastima: farmacije, zrakoplovne, automobilske i elektroničke industrije kao i podrška podsticanju investicija privatnog sektora u razvoj, rast i otvaranje novih radnih mjesta za visoko kvalifikovane kategorije.

 

S poštovanjem, Agencija ZEDA

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno