Info

ESV ZDK: Olakšana isplata subvencije plaće za april, upućen zahtjev općinama i gradovima da se uključe u pomoć privredi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ESV ZDK: Olakšana isplata subvencije plaće za april, upućen zahtjev općinama i gradovima da se uključe u pomoć privredi – Ekonomsko socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj 22. sjednici analiziralo je realizaciju interventnih mjera Vlade ZDK za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u privredi, sa težištem na jučer završeni konkurs za dodjelu subvencije dijela plaće za mart privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FBiH, a na koji je pristiglo 2.000 prijava fizičkih i pravnih lica.

Jučer je donesena prva odluka o odobravanju sredstava prvoj grupi aplikanata kojima će za mjesec mart biti isplaćena subvencija u visini 50 posto minimalne plaće za mart, a nova u nizu odluka o odobravanju subvencije bit će donesena već u petak. Planirano je da se iduće sedmice raspiše javni poziv za isplatu punog iznos minimalne plaće za mjesec april.

“Dogovorili smo se da javni poziv za april dodatno modifikujemo na način da poslovni subjekti dobiju određena grant sredstva za finansiranje plaće, ali da oni koji su već isplatili plaću za april to dokažu, a oni koji nisu isplatili plaću da u roku od osam dana opravdaju sredstva. To će ubrzati proces isplate, a s druge strane ćemo doći do brzih rješenja”, rekao je premijer Mirza Ganić, dodajući da je dogovoreno da se korištenje subvencije za april omogući i auto-školama s obzirom da je naknadno, nakon konsultacija sa FUCZ, utvrđeno da je i njima bio zabranjen rad.

Ministar za privredu Zlatko Jelić potvrdio je da pravna i fizička lica kojima je odobrena subvencija za mart neće morati dostavljati novu dokumentaciju za april, nego će biti dužni podnijeti samo zahtjev za odobravanje subvencije.

“Uslov za dodjelu subvencije je da subjekti nisu otpuštali radnike u periodu od 29.02. do 30.04. te da su izmirili doprinose zaključno sa 29.02. ove godine. Ostali smo pri tome da će ministarstvo službenim putem nastaviti provjeravati podatke kod Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, tako da nećemo finansijski opteretiti pravna i fizička lica”, rekao je Jelić.

Socijalni partneri pozitivno su ocijenili dosadašnje interventne mjere Ministarstva za privredu i Vlade ZDK te istakli važnost postupanja u skladu sa važećim zakonskim propisima. ESV ZDK očekuje od lokalnih zajednica da se uključe u kreiranje programa podrške privredi, jer je evidentno da su dosadašnje mjere nedovoljne ili ih uopće nisu poduzimale, tako što će pomoći znatno manjem broju subjekata uslužnih djelatnosti, obrtnika i zanatlija, koji nisu obuhvaćeni mjerama viših nivoa vlasti zbog neispunjavanja definisanih kriterija.

Ministarstvo za privredu je zaduženo da osmisli novi program podsticaja u skladu s mogućnostima, a kako bi se pružila i dodatna podrška privredi u ovom kantonu.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno