Politika

Ernad Bešlagić: Grad Zenica mora imati svoju toplanu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradski odbor Naša stranka Zenica će u maju organizovati javnu tribinu o budućnosti daljinskog grijanja kao najvažnijeg energetskog sistema za Zenicu. Ernad Bešlagić smatra da se ova tema opet nameće kao jedna od najbitnijih za cjelokupnu budućnost razvoja Zenice, pogotovo nakon gašenja Koksare.

„Ono što je obilježilo ovu sezonu grijanja jeste ono što se desilo na njenom samom kraju a to je gašenje pogona Koksara u ArcelorMittalu i moguće poskupljenje grijanja u narednoj sezoni. Korištenje skupljeg zemnog umjesto skoro besplatnog koksnog gasa znato poskupljuje proizvodnju toplotne energije i taj neplanirani rast cijene će neko morati platiti. U Našoj stranci zalagat ćemo se da to ne budu građani.

S druge strane, JP Grijanje Zenica je samo distributer toplotne energije koju proizvodi većinski privatno preduzeće Toplana Zenica d.o.o. Zagrijavanje grada je obaveza koju Toplane moraju izvršavati. Ali uvijek se prvo namire potrebe ArcelorMittala pa tek onda na red dolazi grad.

Zbog toga, a i zbog veoma neizvjesne situacije vezane za ostanak ArcelorMittala u Zenici, smatramo da je vrijeme da grad Zenica ima svoju toplanu i da JP Grijanje Zenica napokon postane i proizvođač i distributer toplotne energije. Osnivanjem JP ZenicaGas i aktivnostima koje je to preduzeće uradilo od svog osnivanja to više nije nerealna ideja kao što je bila prije desetak godina.“

SAOPĆENJE ZA JAVNOST



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno