Info

Ernad Bešić: Troje turista iz BiH je bilo nedaleko od mjesta masakra u Nici, svi su dobro

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ernad Bešić: Troje turista iz BiH je bilo nedaleko od mjesta masakra u Nici, svi su dobro – U francuskom turističkom raju, Nici, napadač je kamionom usmrtio najmanje 84 ljudi, a nesreću je izbjegla grupa turista iz Bosne i Hercegovine na proputovanju ka Španiji.

Od gotovo 50 putnika iz BiH, samo ih je troje otišlo na promenadu gdje je živote izgubilo najmanje 84 ljudi, a više od 100 je ranjeno, kazao je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru Ernad Bešić, vodič bh. turističke agencije Sol Azur/Buenavista.

“Srećom, većina putnika je bila umorna od puta i dana provedenog u Nici, tako da je na promenadu otišlo samo troje putnika”, rekao je Bešić.

Na promenadi grada na jugu Francuske velikim vatrometom se obilježavao Dan pada Bastilje, atrakcije koja svake godine privuče veliki broj turista iz cijelog svijeta.

Bašić je kazao da su bh. turisti bili udaljeni stotinjak metara od nadolazećeg kamiona, ali da nisu povrijeđeni.

“Promenada je veliki, zatvoreni pješački dio, šetalište na kojem je bilo između 200.000 i 300.000 ljudi, koji su došli gledati spektakularni vatromet. Niko nije ni vidio nadolazeći kamion. Od velike gužve i vatrometa, niko nije čuo, ni vidio da se nešto dešava dok se kamion nije zabio u prisutne. Nisu stigli ni da se okrenu”, rekao je turistički vodič.

Bešić dodaje da je u gradu prije napada vladalo veliko veselje: “Niko nije očekivao da se nešto ovako desi”, dodao je.

Troje turista iz BiH, nakon pretrpljenog šoka, uspjeli su pronaći taksi, kojim su se odvezli do hotela, gdje su se pridružili ostatku putnika.

Obim napada

Bešić dodaje da je većina turista iz BiH spavala u vrijeme napada.

“Ovaj praznik je velika turistička atrakcija, mnogi su htjeli da idu da gledaju vatromet. Srećom, većina je ostala u hotelu”, kazao je.

Organizatori puta odlučili su da ne bude putnike, kako ih ne bi nepotrebno plašili, već su uz pomoć hotelskog osiguranja provjerili da li su svi na broju, a odmah su obavijestili Ambasadu Bosne i Hercegovine u Francuskoj i nadležne službe, kazuju za Al Jazeeru.

Iako je dio putnika ujutro htio posjetiti mjesto napada, organizatori su u dogovoru sa sigurnosnim službama odlučili da se ne udovolji tim željama, kazao je Bešić.

Turisti iz BiH su jutros napustili Nicu, “čiji centar je u potpunosti zatvoren, a na ulicama je veliki broj policije i vojske u punoj ratnoj spremi”, te prema programu puta nastavili put ka mjestu Lloret de Mar u Španiji, rekao je on.

“Srećom, putnici nisu pretrpjeli preveliki šok, jer su u vrijeme napada spavali. Sada su svi dobro i relativno dobrog raspoloženja.”

Prema trenutno dostupnim informacijama, među žrtvama i povrijeđenim u sinoćnjem napadu u Nici nije bilo građana iz regije.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno