Zenica

Epidemiološka situacija stabilna, ali zenička bolnica preventivno uvela blaže redukcije posjeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tim za suzbijanje akutnih respiratornih virusnih oboljenja Kantonalne bolnice Zenica održao je početkom ove sedmice sastanak, na kojem je konstatirano da je zasad zadovoljavajuća higijensko-epidemiološka situacija u toj ustanovi – potvrdio je Feni bolnički epidemiolog dr. Mahdi Brčaninović, šef Odsjeka za higijensko-epidemiološki nadzor KBZ-a.

Kako je naveo, sezona je gripe i akutnih respiratornih oboljenja, ali situacija nije alarmantna te nema hospitaliziranih pacijenata zbog teških oblika upale pluća koje se mogu vezati za gripu (SARI), ali ni zbog Covida.

-Hospitalizacija zbog SARI-ja nismo imali ni prošle sezone, dok je Covid infekcija već na nivou sezonske gripe pa i kada dođe do potrebe za hospitalizacijom zbog upale pluća, ne radi se o težim slučajevima te nije potrebno koristiti kiseoničku podršku u liječenju – kaže Brčaninović.

U ponedjeljak je održan sastanak Tima za suzbijanje akutnih respiratornih oboljenja na kojem donesen zaključak da se uvedu blaže redukcije posjeta bolesnicima na odjelima KBZ-a. Redukcije su u smislu da jednog pacijenta može posjetiti jedna osoba, odnosno da se ne dolazi u grupama te da se ne vode djeca.

-Ako se ukaže potreba za brzom reakcijom, načelnicima odjela ostavljena je i mogućnost, u slučaju pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije, da uvedu potpunu zabranu posjeta na svojim odjelima, ali za sada za tim nije bilo potrebe – kaže Brčaninović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno