Info

EPBiH poziva javne emitere na usaglašavanje stavove i nastavak saradnje na naplati RTV takse

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

JP Elektroprivreda BiH svjesna važnosti javnih RTV servisa na raspolaganju je rukovodstvima javnih servisa u Bosni i Hercegovini, iskazujući spremnosti da nastavi poslovnu saradnju i ispunjavanje obaveza na prikupljanju RTV takse kroz ugovorni odnos uz poštivanje zakonskih odredbi.

Nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima BHRT i RTVFBiH na kojem su od strane emitera izneseni oprečni stavovi, JP Elektroprivreda BiH ponovo je uputila poziv ugovornim stranama da s ciljem nastavka dosadašnje saradnje, usaglase stavove i JP Elektroprivreda BiH dostave potpisan Ugovor ili Aneks na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse.

Razumijevajući ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze bosanskohercegovački javni radiotelevizijski servisi, JP Elektroprivreda  BiH  je u prethodnom periodu dala značajan doprinos njihovom opstanku kroz ugovor (i pripadajuće anekse kojim se isključivo produžio rok trajanja ugovora) na prikupljanju RTV takse s ciljem  privremenog rješavanja finansiranja RTV servisa. JP Elektroprivreda BiH  je svjesna činjenice da put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nije moguć bez održivog i nezavisnog javnog RTV servisa i izražava punu spremnost da se odazove pozivu na nastavak saradnje sa RTV  servisima.

Naplata RTV takse na području Federacije BiH je kompleksno pitanje, koje je dosada bilo predmetom tripartitnog ugovora uz saglasnost sve tri strane prilikom njegovog nastajanja i ni na koji način ne zavisi, niti predstavlja zakonsku obavezu JP Elektroprivreda BiH. U tom smislu,  JP Elektroprivreda BiH i dalje stoji na raspolaganju da u ime javnih emitera, na računima za električnu energiju iskazuje iznos za RTV taksu, uz zaključenje ugovora, a uvažavajući odredbe Zakona o Javnom servisu radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

Služba za komunikacijeStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno