Biznis

EP BIH: novac za HE Vranduk i Janjići, Rudnik Zenica

Predstavnici dioničara na tridesetoj i četvrtoj Skupštini JP Elektroprivreda BiH, održanoj danas (četvrtak) u Sarajevu, usvojili su Plan poslovanja za period 2015. -2017. godina, saopćeno je iz JP EP BiH. U trogodišnjem periodu, JP Elektroprivreda BiH planira u djelatnosti proizvodnje, distribucije, snabdijevanja i trgovine, kapitalne objekte, rudnike i druge zajedničke projekte investirati oko 2,1 milijarde KM iz vlastitih i eksternih izvora finansiranja.

Strateški ciljevi u periodu 2015. – 2017. su izgradnja novih zamjenskih termo kapaciteta i proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora, završetak dokapitalizacije rudnika i njihova modernizacija, te prestruktuiranje JP Elektroprivreda BiH u skladu sa Zakonom o električnoj energiji, direktivama EU i planom prestruktuiranja elektroenergetskog sektora u FBiH.

U planskom periodu prioritetna je izgradnja Bloka 7 TE ¨Tuzla¨, hidroelektrana ¨Vranduk¨ i ¨Janjići¨ , VE Podveležje, te malih hidroelektrana na Neretvici. Skupština Društva usvojila je odluke o izmjenama i dopunama odluka o dokapitalizaciji iz 2010. i 2011. godine za rudnike ¨Zenica¨, ¨Kreka¨, ¨Kakanj¨, ¨Đurđevik¨, ¨Breza¨, ¨Abid Lolić¨ i ¨Gračanica¨. Usvojena je i Odluka o dokapitalizaciji RMU ¨Zenica¨ u novčanom iznosu dva miliona KM, s ciljem ponovnog uspostavljanja procesa proizvodnje, saniranja štete nakon nesreće u jami Raspotočje te rješavanja tekuće likvidnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: