Zenica

ENERGETSKO SIROMAŠTVO – završna etapa projekta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ENERGETSKO SIROMAŠTVO – završna etapa projekta – Projekat čiji je pokrovitelj CARITAS – Švicarska i nosilac Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, uz saradnike Eko forum – Zenica i Sadnice mira – Zavidovići ulazi u završnu etapu realizacije.

U prostorijama Eko foruma iz Zenice je 01.12.2017.g. održano pripremno savjetovanje i dodatni trening već obučenih energetskih savjetnika za predstojeći obilazak tokom decembra 2017.g. na području Zenice i okoline.

Da podsjetimo, projektom koji je krenuo početkom godine je obuhvačeno po 500 domačinstava u Zenici i Zavidovićima i cilj je bio snimiti stanje u pogledu korištenja energije, električnih i termoenergetskih uređaja, stanbenu situaciju, kvalitet stanova i kuća, radi procjene potrošnje energije. Anketu su vršili izabrani kandidati koji su prethodno prošli trening za oblast energije, potrošnje i načina štednje iste, kupovine i odabira elektr. uređaja, itd.

Poslije odabira domačinstava u Zenici i Zavidovićima, obilaska terena i detaljnog snimanja podataka, kompletni podaci su dostavljeni nosiocu projekta – Centar za ekologiju i energiju Tuzla koji je izvršio kvalitetnu analizu i obradu podataka. Iako uzorak od 1000 domačinstava ne pokazuje ukupnu sliku stanja, statističkom obradom došlo se do podataka i procjene stanja koje samo podebljava našu sumornu sliku stvarnosti i koja nam je dostupna svaki dan.

Od uzorka 1000 domačinstava u urbanoj zoni je bilo 62 % domačinstava i 38 % u ruralnoj, sa prosječno 3 člana u porodici. U 45 % domačinstava žive osobe starije od 60 godina i žive od jedne ili rijetko dvije penzije. Preko 35 % stanovnika živi u grupi primanja do 170 KM po članu porodice, 14% živi od min.penzije a dobar dio nema nikakvih primanja. Kada saberete prosječnu potrošnju struje i troškove grijanja oni iznose prosječno cca 115 KM ukupno mjesečno, pa u dobrom dijelu domačinstava prelaze i 30 % ukupnih primanja.

Da napomenemo, po kriterijima EU ako troškovi elektr. struje i grijanja prelaze 10 % ukupnih primanja porodice, to domačinstvo spada u energetski siromašno domačinstvo. Da Vas više ne zamaramo ovom nerješivom matematikom za mnoge u ovoj školi svakodnevnog preživljavanja, na kraju ove tragedije 74 % obrađenih domačinstava na uzorku od 1000 spada u ENERGETSKI SIROMAŠNA DOMAČINSTVA, a za neke i ne postoji kategorija ocjene.

Prema ovome, sva domačinstva sa prosječno 3 člana u porodici i ukupnim primanjima ispod 1100 KM mjesečno razmišljaju da li kupiti hranu ili se ne smrznuti, ili jednostavno rečeno – kako preživjeti ? A koliko nas je i ispod ovih cifara – samo se osvrnite oko sebe ili nas i smračit će vam se pred očima, i bez ugašenih sijalica.

Naravno da priča o uštedi energije, kupovini energ. efikasnijih uređaja, bolje izolacije, prozora, vrata i sl. ovim postaje važnija, ali kako to uraditi kada se prvo moraju nahraniti gladna usta, kupiti lijek, kupiti djeci knjige ili cipele,  platiti režije da Vam ih birokratija ne isključi. Za podsjetiti, min. potrošaćka korpa za porodicu od 4 člana iznosi preko 1800 KM. Bojim se  da ove odgovore nečemo dobiti od ovih koji su nam u ove zadnje 22 godine njihove vladavine tako kvalitetno priredili.

Završnom etapom bi trebalo testirati raspoloženje i ovako ogoljenog naroda na spremnost da učestvuje u štednji  i racionalnoj potrošnji energije, iako mnogi od njih to prisilno rade sve ove godine. Jednostavno, ne troše je ili troše na “biloškom” minimumu tek toliko koliko je potrebno da prežive.

Eko forum Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno