Info

Energetska politika za zaštitu klime

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Energetska politika za zaštitu klime – U prostorijama Eko foruma Zenica je 23.05.2018.g. održan sastanak Fokus grupe iz Zenice na temu “Energetska politika za zaštitu klime”. Inicijator i nosilac projekta je Centar za energiju i ekologiju iz Tuzle u saradnji sa Eko forumom iz Zenice pod pokroviteljstvom Fondacije Heinrich Boell Stiftung BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici gore pomenutih organizacija, predstavnici Grada Zenice, ZD Kantona, Agencije Zeda, JP Grijanje, firme “PERO” iz Zenice, Arcelor Mittala i stručnjaci iz tog područja.

Ova tema je dio sveobuhvatnog dokumenta koji će država BiH morati donijeti i usvojiti vrlo skoro pod nazivom “Okvirna energetska strategija u BiH za period do 2035.g.” koji će biti metodološki usklađen zajednički dokument oba entiteta Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko. Ovaj ključni razvojni dokument će biti plod rada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije i RS i realizovan uz pomoć ambasade V.Britanije i Delegacije EU u BiH. Obzirom da su već urađeni polazni materijali, pokazalo se neophodno popravljanje, dopunjavanje i unošenje izmjena kako bi se odgovorilo na manjkavosti u prijedlozima i udovoljilo obavezama prema energetskoj zajednici, direktivama EU, potpisanim sporazumima te zahtjevima vezanim za ispunjavanje ekoloških standarda.

Jedna od većih manjkavosti urađenog materijala je bilo i nedovoljno uključenje šire javnosti i organizacija civilnog sektora, te nevladinog sektora iz resora ekologije i zaštite okoliša.

Cilj sastanka je odrediti strateški put i viziju razvoja energetskog sektora u BiH, uvažavajući kompletnu trenutnu situaciju sa aspekta ekonomskih, socijalnih, energetskih, ekoloških i ostalih zahtjeva te naročito tranziciju energetskog sektora ka dekarbonizaciji sistema. Ovaj zahtjev dobija na težini imajući u vidu najavljenu zamjenu i izgradnju novih energetskih kapaciteta uz upotrebu fosilnih goriva u TE Tuzla, Kakanj, Bugojno, Kamen grad, Stanari itd. te izgradnju preko 300 HE svih kapaciteta na teritoriji BiH te stalno pooštravanje i snižavanje dozvoljenih kvota količina CO2 od strane EU.

Na sastanku je prof.dr.Mirza Kušljugić sa ETF Tuzla izvršio prezentaciju Okvirne energetske strategije BiH te Izrada integriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova ( INECP).

Drugo predavanje je održao prof.dr. Samir Lemeš na temu “Trenutna situacija i mogučnosti vezane za energetsku efikasnost u gradu Zenici”. Poslije predavanja je obavljena diskusija i definisanje nekih mogućih pravaca djelovanja u poboljšanju energetske efikasnosti u Zenici.

Jasno su definisani ključni zadaci koje treba ispuniti realizacijom ovih dokumenata a to su:

– razvoja energetskih kapaciteta i obezbijeđenje sigurnosti snabdjevanja energijom,

– konkurentnost cijena na nivou EU,

– ispunjavanje zahtjeva energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije u svim sektorima,

– dekarbonizacija ( smanjenje emitovanja CO2, SO2,NO, itd.)

– postizanje održivog razvoja i široka primjena obnovljivih izvora energije,

– podizanje nivoa zaštite okoliša i dostizanje postavljenih normi u EU.

Svaki od ovih ciljeva je dovoljno velik i kompleksan i dostizanje istovremeno svih u postavljenim vremenskim rokovima će biti ogroman izazov i zadatak za sve aktere u procesu.

Znajući aktuelnu situaciju u privredi, energetici, socio-ekonomsku situaciju, ekologiji, demografska kretanja očito je da su svi ovi zadaci ogroman izazov našj vlasti i institucijama i tražit će max.odgovoran, stručan i kvalitetan rad da bi se ovo postiglo.

Za Eko forum Zenica – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno