Ljudi

Emma Škaljo-Imširović: Pedeset dana nakon poroda postala šampionka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Emma Škaljo-Imširović: Pedeset dana nakon poroda postala šampionka – Iako bosanskohercegovačko streljaštvo nije na najvišem međunarodnom nivou, ipak, početi trenirati samo sedam dana nakon porođaja, poslije skoro nadljudskih napora, predstavlja podvig u svakom sportu i u bilo kojoj državi na svijetu. A kada 50 dana nakon porođaja osvojite medalju u bilo čemu, a kamoli u olimpijskom sportu, onda se to sa pravom može uvrstiti u kategoriju senzacije, svjetske senzacije.

Brojne medalje

Da bosanskohercegovačka streljačica Emma Škaljo-Imširović radi nešto posebno, jasno je kad se pogledaju njeni uspjesi i brojne medalje u streljani, ali i ono što radi izvan nje. No, dok je za mnoge misaona imenica tako kratko vrijeme za potpuni oporavak nakon porođaja, kada mnoge žene razmišljaju samo kako se naspavati i nadoknaditi sve ono što nisu mogle dok su imale “stomak do zuba”, s Emmom to nije slučaj.

Ona je postala državna prvakinja u streljaštvu, a svemu je prisustvovao njen sin Dino, kojem tada nisu bila ni puna dva mjeseca. Sretna majka je, sa malenim sinom u naručju, izašla na podij da primi medalju.

Majka Admira najveća podrška

– Ja sam odrasla u streljani. Prohodala sam tu, naučila voziti bicikl, role, rođendane slavila… Moje najljepše uspomene iz djetinjstva vezane su za streljanu, generacijama smo dolazili svakodnevno, a voljela bih i da moj sin nastavi tu tradiciju. Željela sam da od početka svog života bude upoznat s onim što njegovoj mami znači mnogo. I, ko zna, možda u zeničkoj streljani trenutno stasava novi svjetski šampion – rekla nam je Škaljo-Imširović na početku razgovora za “Avaz”.

Emma je nakon trudnoće i porođaja jedva čekala da se vrati u streljanu. Krajem marta postala je državna prvakinja, a prestala je, kako kaže, i da računa koji je to put. No, daleko od toga da je sve idealno, naročito u vrijeme kada žensko streljaštvo u svijetu napreduje zastrašujućom brzinom.

– U zemljama regiona situacija je mnogo bolja i svjetlosnim godinama smo daleko od njih. Srbija ulaže milion eura u svoj Streljački savez, dok naš Savez nema budžet. Sve sami sebi kupujemo, opremu, održavanje i sretni smo da klub može platiti spavanje kada idemo na neka takmičenja. Za reprezentaciju troškove snosi klubovi. Naprimjer, opremu mi je kupio tata, za 18. rođendan sam dobila pušku, a sada mi je 27. Srbija ima olimpijsku prvakinju Ivanu Maksimović, koja svake godine dobije novu opremu, novu pušku i zato ima takav rezultat – kazala je ova Zeničanka.

Želi na OI

Majka Admira najveća podrška

No, neće pokleknuti. Nada se da će već naredne godine preuzeti trenerski posao od majke Admire i mlađim naraštajima nastaviti prenositi ljubav prema ovom sportu. Mlađim naraštajima i sinu Dini. No, ne misli odustati ni od takmičenja.

– Želim predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama 2020. godine. Imam mnogo motiva za to i dat ću sve od sebe da u tome uspijem – rekla je Škaljo-Imširović.

Žaljenje za jednim metkom

Emmina najveća želja je da predstavlja BiH na Olimpijskim igrama, a najviše žali za samo jednim metkom.

– Jedan jedini metak nikad neću prežaliti. Pucalo se finale na Mediteranskim igrama u Peskari i do posljednjeg metka sam bila treća iako sam u finale ušla kao posljednja. No, onda se pojavio kamerman na posljednjem hicu. Zasmetao mi je, pogodila sam devetku i Italijanka je uzela tu bronzanu medalju. Pisali smo razne pritužbe da se ponovi taj hitac, jer vam u finalu niko ne smije na metar prići, a ne onako kako je on meni. No, ništa nije bilo od toga i ostalo je vječito žaljenje za tim metkom – kazala je ona.

Niko kao Emma

Najpoznatija sportistkinja na svijetu koja se nakon porođaja vratila takmičenju na najvišem nivou je Džesika Enis-Hil (Jessica Ennis-Hill), sedmobojku koja je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu 2015., samo devet mjeseci nakon što se vratila na trening po rođenju sina Redžija (Reggie).

Golfistkinja Katriona Metjuz (Catriona Matthew) postala je 2009. godine prva Škotlanđanka koja je osvojila “British Open”, samo 10 sedmica po rođenju svog drugog djeteta. I teniserka Viktorija Azarenka, nekada najbolja na svijetu, brzo se nakon poroda vratila na teren, ali niko to nije učinio tako brzo kao Emma Škaljo-Imširović.

7 dana nakon poroda Ema je počela trenirati

EMA MASLO/AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno