Kultura

Elis Bektaš – Došo šejtan u Sarajvo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je u Pozorištu mladih u Sarajevu održana promocija zbirke hićaja Elisa Bektaša pod naslovom “Došo šejtan u sarajvo”.

Zbirka hićaja je zbirka Elisovih kratkih, alegoričnih i satiričnih statusa na fejsbuku. Dosta nekonvencionalan način objavljivanja književnog djela. Ipak ovu knjigu krasi jedna osobina sa kakvom se dosad nisam imao prilike susresti.

Mahir Sokolija, jedan od promotora knjige, istakao je jednu bitnu karakteristiku Elisovog djela. Evolucija čovječanstva temelji se na prenošenju znanja, način prenošenja znanja evoluira vremenom i moramo ga pratiti. Trenutno živimo u svijetu visoke i brze tehnologije, društvenih mreža i brzog protoka informacija, u djeliću sekunde saznajemo za sve novitete u svijetu. Čitamo kao nikad prije, u kafani gledamo u ekrane, kod kuće u monitore, u autu slušamo muziku ili audioknjige. Digitalne knjige nisu teške, nosimo ih u fleš memorijama, u mobitele ubacujemo biblioteke, na internetu imamo sve odgovore, a opet slabo čitamo. Zašto?

Zašto pisci ne pišu za nas. Današnji pisac, književnik, mora da je aktivan na pomenutim aparatima, da je dio informacijskih dešavanja, da nam je pod nosom i, što je najvažnije, da je kratak i smislen. Vrijeme brzo protiče od momenta kada palac na mobitelu spustimo dolje i ubrzamo timeline. Pisac mora da se nametne tu, da nam skrene pažnju, da kaže šta misli – kratko i smisleno.

Elis je fejsbuk iskoristio kao svoje polje djelovanja, tamo govori o ljudima koji su lažno moralni, na neki način izopačeni i nikako nisu “zdravi” dio društvenog života. Željko Grahovac je u svojoj prezentaciji knjige obratio pažnju na osebujan stil pisanja u gramatičkom smislu, provokativnost u idejama i domišljatost kod fabulizacije hićaja i karakterizacije likova u njoj.

Iako je ovo tek početak godine, “Došo šejtan u sarajvo” je jedan od glavnih favorita za moju knjigu godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno