Info

Elektroprivreda HZHB i kompanija Telemach potpisali ugovor o saradnji

Elektroprivreda HZHB i kompanija Telemach potpisali ugovor o saradnji
Elektroprivreda HZHB i kompanija Telemach potpisali ugovor o saradnji

Elektroprivreda HZHB i kompanija Telemach potpisali ugovor o saradnji- Elektroprivreda HZHB i kompanija Telemach su potpisali Ugovor o saradnji za korištenje niskonaponskih stubova Elektroprivrede HZHB za izgradnju širokopojasne mreže.

U posljednjih nekoliko mjeseci, navedene kompanije su zajedno analizirale korištenje EP HZHB niskonaponskih stubova od strane Telemach-a, i akviziranih kompanija Monet, Artnet i BHB. Na temelju EU direktiva za omogućavanje bržeg razvoja širokopojasne infrastrukture korištenjem infrastrukture treće strane, Elektroprivreda HZHB i Telemach su dogovorili uslove Ugovora kojima se osigurava kontinuitet koegzistencije i proširenja električne i širokopojasne infrastrukture na postojećoj niskonaponskoj infrastrukturi.

Ugovor predviđa stroge sigurnosne procedure, zajednički nadzor i održavanje mreže. Nova uprava Elektroprivrede HZHB prepoznala je u vrlo ranoj fazi važnost ovog Ugovora i kako isti može doprinijeti Elektroprivredi HZHB, konkurentnosti telekomunikacijskog tržišta kao i građanima BiH.

Kompanija Telemach će EP HZHB platiti 1,18 miliona KM kao naknadu za korištenje u proteklom periodu a za buduće korištenje, dogovoreni su uslovi u skladu s najboljom regionalnom i evropskom praksom.

Gospodin Ilija Bakalar, izvršni direktor Odjela distribucije EP HZHB-a navodi sljedeće: „Moram izraziti zadovoljstvo kompletne Uprave i svoje vlastito glede partnerstva s kompanijom Telemach. Telemach je već jedan od velikih potrošača električne energije, što sada proširujemo na Ugovor korištenju niskonaponskih stupova. Vrlo pažljivo smo analizirali regionalne, kao i EU praksu i regulativu koje se tiču spomenute tematike i želio bih istaći da ovaj Ugovor dodaje novu vrijednost koja garantira učinkovitije i sigurnije korištenje niskonaponskih stupova od strane timova za održavanje obiju kompanija. Ugovor također donosi značajan novi izvor prihoda za EP HZHB, te smo spremni ponuditi iste transparentne uvjete i ugovor svim drugim zainteresiranim operaterima.“

Gospodin Željko Batistić, generalni direktor kompanije Telemach navodi: „Želim izraziti zahvalnost za stručnost i predanost koju je EP HZHB skupa s našim timom uložio u provođenje ovog veoma važnog Ugovora za cijelu zemlju. Ovaj ugovor će omogućiti Telemach-u da bude brži i učinkovitiji u dodatnom širenju širokopojasne mreže do novih potencijalnih korisnika, pod sličnim uvjetima koji postoje već godinama u zemljama regije. Naši investitori KKR i EBRD-a u nekoliko navrata istaknuli su važnost fer odnosa i transparentnosti, kao i oslanjanje na EU standarde za njihovu veliku investiciju u širokopojasnu infrastrukturu BiH, kao jedne od najvažnijih infrastruktura za brži ekonomski razvoj. Telemach je već uložio 201 milijuna USD-a u izgradnju širokopojasne infrastrukture u BiH, što predstavlja najveće ulaganja SAD-a u BiH, i partneri poput EP HZHB-a, pokazuje KKR-u i EBRD-u, kao i široj internacionalnoj investicijskoj zajednici da je BiH dobro mjesto za buduća ulaganja. Telemach skupa sa svojim investitorima KKR-om i EBRD-om, unaprijed se vesele skoroj realizaciji sličnih fer i transparentnih ugovora između svih korisnika niskonaponske infrastrukture i svih distributera električne energije u BiH.”

Telemach

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: