Biznis

Elektroprivreda BiH Strabagu treba isplatiti više od 32 miliona KM, ali ne odustaju od HE Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Austrijska firma Strabag početkom godine dobila je spor na Međunarodnom arbitražnom sudu u Briselu, prema kojem je Elektroprivreda BiH dužna isplatiti Austrijancima odštetu od 16,4 miliona eura (skoro 32,1 milion KM). Potvrdili su ovo za Klix.ba i iz Elektroprivrede BiH, odakle su istakli kako je ova odluka za njih iznenađujuća, s obzirom na to da im je djelovalo da imaju dobru poziciju u ovom slučaju.

“Odluka je donesena preglasavanjem u Arbitražnom vijeću, po svim ključnim pitanjima, na način da je Arbitražno vijeće glasalo 2:1. Od iznosa koji je presuđen dio se odnosi na povrat ranije naplaćenog iznosa bankovne garancije za koju je prethodno sud u Beču dosudio u korist JP Elektroprivreda BiH, što se odnosi na oko 11,7 miliona KM. Osim vraćanja ovog iznosa, preostali iznos u odluci se odnosi na troškove koje je suprotna strana imala na projektu, troškove postupka i sl. Zanimljivo je da arbitražnom odlukom izmakla dobit Strabagu nije dosuđena, jer je utvrđeno da dobit ne bi ni imao na projektu”, kazali su nam iz Elektroprivrede BiH.

Naime, riječ je o arbitraži koju je pokrenuo Strabag zbog spora u vezi s gradnjom hidroelektrane Vranduk, čiji su radovi zaustavljeni 2016. godine.

Iz Elektroprivrede kažu kako je postupak izbora izvođača okončan 2016. godine te kako je provođen po procedurama međunarodnih kreditora čija sredstva su i korištena za realizaciju projekta.

“Nakon takvog transparentnog postupka nabavke konzorcij Strabag/Končar dobio je ugovor za projektovanje i izgradnju HE Vranduk. Ubrzo nakon početka realizacije projekta Strabag/Končar je imao znatna kašnjenja u realizaciji posla i nije ispoštovao nekoliko ugovornih obaveza, na što je JP Elektroprivreda BiH ukazivalo izvođaču. Isto je izvođaču ukazivao i FIDIC Inženjer (Nadzor) kao glavni administrator ugovora po žutom FIDIC-u”, pojasnili su iz Elektroprivrede BiH.

Kažu i kako je Strabag već na početku realizacije od njih tražio 13,7 miliona eura dodatnih troškova sa zahtjevom da se iznos utvrdi kroz aneks ugovora bez provođenja propisanih ugovornih procedura.

“JP Elektroprivreda BiH, sagledavajući ugovorne odredbe i dati zahtjev, nije našlo osnov za udovaljavanje ovakvom nerazumnom zahtjevu te je izvođač upućen da ugovor realizuje u okviru ugovornih procedura. Suočen sa zahtjevom da ispoštuje ugovor, Strabag/Končar je tražio isplatu mjesečnih iznosa koji su navodno dospjeli, i pri tome je to radio bez poštovanja dogovorene procedure plaćanja, koja uključuje fakturisanje (u skladu sa Zakonom o finansijskom poslovanju FBiH). Kada je Elektroprivreda BiH očekivala da primi zahtjev za plaćanje (fakturu) u skladu s dogovorenom procedurom fakturisanja, Strabag/Končar je raskinuo ugovor. U momentu raskida ugovora izvođač je imao više od 10 miliona KM avansno uplaćenih sredstva”, kažu iz ovog javnog preduzeća.

Iz Elektroprivrede BiH ističu i kako je, uprkos njihovom nastojanju da se postigne sporazumno rješenje, Strabag/Končar pokrenuo arbitražni postupak.

“U arbitražnom postupku Elektroprivreda BiH je prezentovala sve činjenice koje dokazuju i prikazuju događaje na projektu, ali nažalost, veći dio Arbitražnog vijeća smatrao je da postupak fakturisanja, uprkos tome što je dogovoren i evidentiran u pisanoj formi, nije bio obavezujući za Strabag/Končar. Ovo je za Elektroprivredu BiH i zastupajući advokatski tim potpuno pogrešna i šokantna odluka Arbitražnog tribunala”, ističu iz Elektroprivrede BiH.

Presuda se, dodaju, trenutno sagledava kao i mogućnosti koje JP Elektroprivreda BiH ima u pogledu daljnjih radnji.

“Nakon raskida ugovora od izvođača, projekt je suštinski ostao bez dozvola, jer su istekle. U toku je ponovno ishodovanje dozvola i saglasnosti, jer JP Elektroprivreda BiH ima namjeru nastaviti aktivnosti i u konačnici ovaj projekt i realizovati. U ovom trenutku teško je definisati period u kojem će se to desiti jer dinamika aktivnosti zavisi i od organa koji izdaju dozvole i saglasnosti”, zaključak je ovog javnog preduzeća.

Podsjetimo, raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidroelektrane u sistemu Elektroprivrede BiH, na koju se čeka već 30 godina. Zbog blokada je ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo biti vraćeno u prvobitno stanje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno