Info

Elektronsko glasanje

Elektronsko glasanje
Elektronsko glasanje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Elektronsko glasanje- Savjet ministara BiH imenovao je Interresornu radnu grupu za analizu stanja i predlaganje modela uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

“Zadatak Interresorne radne grupe je da u roku od 60 dana od dana imenovanja pripremi analizu stanja i da ponudi prijedlog modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH te da taj dokument posredstvom ovlaštenog predlagača uputi domovima u parlamentarnu proceduru”, navedeno je u obrazloženju odluke, koja je, što je zanimljivo, usvojena krajem 2016. godine, ali je tek 7. februara objavljena u “Službenom glasniku BiH”.

Praktično ova radna grupa do kraja februara trebala bi u parlamentarnu proceduru da uputi prijedloge o uvođenju novih tehnologija prilikom izbora, odnosno eventualnog elektronskog glasanja, a kako saznajemo još nisu održali nijednu sjednicu.

U Interresornoj radnoj grupi nalaze se predstavnici Centralne izborne komisije, Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, Ministarstva transporta i komunikacija, Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva civilnih poslova BiH.

O elektronskom glasanju i ranije je bilo riječi u BiH, a čak je bila i promocija određenih tehnologija tim povodom. Prema određenim procjenama BiH bi trebalo oko 15.000 mašina za elektronsko glasanje, koje bi, pored bržeg objavljivanja rezultata izbora, na dugoročne staze znatno smanjilile troškove sprovođenja izbora.

(Vijesti.ba / NN)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno