Info

Elektronsko državljanstvo odlična prilika za privlačenje stranih ulagača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Elektronsko državljanstvo odlična prilika za privlačenje stranih ulagača – Svijet se sve više okreće ka digitalnim nomadima i elektronskom poslovanju. Tako recimo Čile, kako bi privukao što više startupa, daje 40.000 dolara potpore za one koji se odluče doći pokrenuti poslovanje u njihovoj zemlji.

Europska država Estonija je također 2014. pokrenula e-Residency program koji omogućava svima koji žele osnovati tvrtku u ovoj zemlju, a nisu državljani Estonije, to urade elektronskim putem. Do danas je tu mogućnost iskoristilo preko 10.000 ljudi, a ovaj broj se stalno povećava.

Estonija, mala zemlja koja je visoko tehnološki razvijena, vidjela je svoju šansu da na ovaj način iskoristi svoje komparativne prednosti. U Estoniji je od 1,3 milijuna stanovnika samo 650.000 radno sposobnih, a očekuje se da će brojka sljedeće decenije padati zbog starenja stanovništva i iseljavanja.

Kada se pogledaju ove brojke može se reći da je i BiH u sličnoj situaciji, naravno ako se izuzme činjenica da je naša zemlja, što se tiče tehnološkog napretka i elektronske uvezanosti institucija kao i složenosti procedura, pri kraju liste tehnološki naprednih zemalja.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske, za Akta.ba kaže da dobijanje e-Residency kartice ne znači da dobijate državljastvo Estonije i ostala prava koja bi vam time pripadala.

”To je više marketinški potez estonske Vlade. Oni potencijalnim stranim investitorima, koji žele osnovati tvrtku u njihovoj zemlji, daju mogućnost da dobiju smart karticu na kojoj se nalazi digitalni certifikat”, objašnjava Rajčević.

Svi koji žele postati e-residenti, prvo se moraju izvršiti prijavu na njihovoj web stranici. Nakon prijave dobiju ID karticu mogu preuzeti u konzulatima Estonije.

Pravno lice iz BiH želi osnovati kompaniju u Estoniji nakon registracije karticu može preuzeti u Beču jer se tamo nalazi konzularno predstavništvo ove države koje pokriva BiH.

Nakon aktivacije kartice možete komunicirati s elektronskom i poreznom upravom Estonije koja ima jedan od najrazvijenih programa elektronske uprave u svijetu.

”Sa tom karticom bilo koji strani državljanin može, po estonskim propisima, osnovati kompaniju. On dobiva estonsku adresu i poštanski pretinac. Naravno, porez na promet koji on ostvari putem tog pravnog lica ide u proračun Estonije. To je suština svega”, navodi Rajčević.

Što se tiče poreza na dobit on se plaća jedino ako se isplaćuje dividenda ili plaća, a ukoliko se dobit reinvestira ne plaća se porez na dobit.

UKOLIKO BIH BUDE IŠLA U TOM PRAVCU ŠTO MORA URADITI?

Prva stvar koja se mora uraditi je da se procedure potrebna za registraciju kompanija pojednostave te razvije kompletna infrastruktura elektronske uprave, navodi Rajčević. Potrebno je i uvođenje u upotrebu elektronskog potpisa ili nekog od naprednijih modela elektronske identifikacije.

Stručnjaci ističu da bi bilo potrebno uraditi izmjenu brojnih tehnoloških i pravnih propisa ukoliko bi se krenulo u realizaciju ovakvog modela. Osim operativnog modela elektronske uprave bila bi potrebna i dobra koordinacija među institucijama koje bi bile uključne u ovaj proces te uspostava jedinstvenih registara.

“U RS-u smo uradili dosta posla u oblasti uvođenja elektronske uprave, ali ostaje još dosta toga za uraditi ukoliko bi željeli ponuditi takve usluge. U sklopu prve faze reforme registracije poslovanja koje smo radili 2013. uveli smo jedinstveni informacijski sustav čime smo dobili jedinstvenu evidenciju svih poslovnih subjekata koji posluju u RS-u.To je veliki pomak u odnosu na prijašnje stanje kada su evidencije bile rascjepkane po sudovima, Poreznoj i drugim institucijama”, navodi Rajčević.

Dodaje da je to jedan od osnova za dalje usavršavanje usluga u ovoj oblasti. Sljedeće faza na kojoj rade je, navodi naš sugovornik, pružanje mogućnosti poslovnim subjektima da elektronskim putem registriraju svoju kompaniju.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno