Politika

Eldin Vrače i Adnan Šabani u posjeti Arcelor Mittalu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kandidat za gradonačelnika, Eldin Vrače i Adnan Šabani, nosilac liste za gradsko vijeće Snage Centra posjetili su upravu kompanije Arcelor Mittal, u kojoj im je domaćin bio generalni menadžer Bidžu Nair (Biju Nair) sa saradnicima.
Razgovarano je o ključnim problemima Zenice, u čije rješavanje se, na više načina, uključuje ova kompanija. Teme su bile grijanje, zagađenje i ugradnja filterskih postrojenja, te saradnja lokalne zajednice i najveće kompanije u našem gradu.

Prema najavama iz AMZ-a, nakon višegodišnjeg isčekivanja saradnje, do kraja tekuće godine bi Grad i AMZ trebali formirati zajedničku kompaniju, koja bi nabavila kotlove, koji bi u funkciji bili od zime 2018. godine, što će Zeničanima donijeti manje sagorijevanja uglja, te stabilniji izvor toplote.
Novi kotlovi su znatno ekološki prihvatljiviji, jer koriste plin umjesto uglja kao energent, dok se trenutno radi na rekonstrukciji postojećih kotlova koji bi “izdržali” još dvije sezone.

– Dobili smo uvjeravanja da su radovi na filterima na Aglomeraciji pri kraju, te da bi oni trebali biti instalirani do novembra 2016. godine. Razgovarali smo o troškovima koje kompanija ima, a jedan od njih je tzv. KGZ, odnosno trajna naknada za korištenje gradskog građevinskog zemljišta. Zenica je jedna od rijetkih sredina i gradova, koji još privredi naplaćuju KGZ i namjera Snage Centra je da privrednicima i budućim investitorima ponudi kvalitetnije rješenje, u skladu sa rješenjima iz okruženja i naprednijih sredina u BIH, kazao je predsjednik Snage Centra.

– Mittal godišnje izdvaja oko pola miliona KM za nešto što ne postoji u većem dijelu BiH, te nigdje u svijetu. Normalno da im je to opterećenje i naša namjera nije da strane kompanije koje posluju na području Zenice ne izdvajaju sredstva za naknade, nego da taj novac bude upotrebljen pametnije. Naša namjera je da tražimo i uvedemo da se sredstva od KGZ-a ubuduće upotrebljavaju za društveno korisne projekte, u saradnji i uz saglasnost lokalne zajednice, što su u Mittalu pozdravili, kazao je Vrače, dodajući da bi taj potez omogućio dolazak mnogobrojnih investitora, koji sada zaobilaze Zenicu zbog nepovoljnih lokalnih propisa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno