Ostali sportovi

Eldar Dautović, mlađi junior iz AK Zenica, potvrdio dominaciju u višeboju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eldar Dautović, mlađi junior iz AK Zenica, potvrdio dominaciju u višeboju – Drugu godinu zaredom atletičar AK Zenica, Eldar Dautović, prvak je Bosne i Hercegovine u višeboju (osmoboj) u kategoriji mlađih juniora, čime je potvrdio dominaciju u ovoj teškoj i zahtjevnoj disciplini za mlađe juniore.

Naime, prošle 2016. godine, Dautović je osvojio prvo mjesto na prvenstvu BiH ispred Edina Boje iz Sarajeva. Nakon prvog dana takmičenja Dautović se našao na drugom mjestu sa dosta velikim zaostatkom iza Sarajlije Edina Boje. Bez obzira na značajan zaostatak iza vodećeg, Eldarov trener Aziz Kevelj tvrdio je i ujedno ubjeđivao svoga pulena da uz dobar nastup drugog dana, bodovni zaostatak nije nenadoknadiv.

Tako se i desilo. Uz izuzetno dobar nastup u tri discipine i pored “kiksa” u skoku u vis, Eldar je na lično zadovoljstvo i zadovoljstvo svoga trenera došao do šampionske titule u Višeboju za mlađe juniore za 2016.godinu.

Plasman po disciplinama Zeničanina Eldara Dautovića:
Prva mjesta na 110 m prepone, 1.000 m, bacanje koplja;
Druga mjesta 400 m, skok u dalj, bacanje kugle;
Četvrta mjesta na 100 m, te u skoku u vis.

Proteklog vikenda na atletskom poligonu stadiona Koševo održano je Prvenstvo BiH u višeboju za sve uzraste. Na takmičenju u osmoboju nastupio je i član Atletskog kluba Zenica, Eldar Dautović, u kategoriji mlađih juniora. Eldar je uz titulu šampiona ostvario i novi rekord BiH za mlađe juniore sa 4.318 bodova ispred Nikole Doline iz Trebinja sa 4.069 i Nemanje Manojlovića iz Zvornika sa 3.850 bodova.

Evo Eldarovih rezultata po disciplinama: 110 m prepone-16.69; 100 m- 12.33; 400 m -53.47; dalj-5.63;
kugla- 10.85; vis-1.65; koplje – 40.50; 1000 m – 2:5794 i sve to u nekih 4,5 sata, godište je 2000- to.
Njegov trener, Aziz Kevelj, zadovoljan je učinkom svoga pulena uz napomenu da je takmičenje održano u jednom danu. Inače, ovakva takmičenja se održavaju u dva dana – četiri discipline po danu, a da je tako bilo ukupan zbir bodova bio bi daleko veći, jer je duže vrijeme za oporavak takmičara između disciplina.

Pored ovih uspjeha Eldara Dautovića, ističemo i prvo mjesto u trci na 3.000 m na ekipnom prvenstvu BiH u atletici za juniore i juniorke, održanom 17.9.2017.godine u Sarajevu, te 2.mjesto na 800 m na Ekipnom juniorskom prvenstvu BiH u Banjaluci 2015.godine., za prvo mjesto juniora AK Zenica na prvenstvu.

U maju 2016.godine osvojio je prvo mjesto na 2.000 stiplčez na ekipnom prvenstvu za mlađe juniore u Zenici.
Ekipno Prvensvo BiH u krosu za 2015.godinu u Prnjavoru. U kategoriji juniora pobijedila je ekipa Atletskog kluba „Zenica” u sastavu: Faris Kobilica, Edin Zec i Eldar Dautović.
I još niz dobrih rezultata za mladog Eldara Dautovića.

Iduće godine Eldar prelazi u juniore i naredni cilj bit će Balkansko prvenstvo u višeboju za juniore iduće godine, a za dvije godine na istom takmičenju očekuje se osvajanje Balkanske medalje.

Čestitke za Eldara Dautovića, njegovog trenera Aziza Kevelja i Atletski klub Zenicu na ovim velikim uspjesima i od sportske redakcije Zenicabloga.

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno