Biznis

Ekspanzija avio saobraćaja u BiH

Ekspanzija avio saobraćaja u BiH, a sigurnost upitna
Ekspanzija avio saobraćaja u BiH, a sigurnost upitna
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekspanzija avio saobraćaja u BiH- Avio saobraćaj u posljednje vrijeme u Federaciji bilježi pozitivne trendove. Na tuzlanskom aerodromu ekspanzija čak dovodi u pitanje sigurnosni segment.

Putnička taksa koju trenutno naplaćuje samo Aerodrom Sarajevo ide u ruke federalne vlade, namijenjena je za razvoj avio-saobraćaja, ali i isplaćivanje starih obaveza i zaostalih plata.

Aerodromi Sarajevo i Tuzla u posljednje vrijeme bilježe veliki rast broja putnika. Tuzla, kažu u upravi, doživljava ekspanziju. Sarajevski aerodrom obara rekorde, do kraja godine očekuju 800 hiljada putnika.

Putnička taksa je odlukom Vlade Federacije ukinuta aerodromima u Mostaru i Tuzli. Takse, koje idu na račun federalne vlade, trenutno ubire sarajevskoi aerodrom.

”Prihod od te takse nije prihod aerodroma već Vlade Federacije BiH i taj se novac koristi za razvoj civilne avijacije u BiH. Svakako da ta taksa predstavlja otežavajuću okolnost kada je riječ o dolasku novih kompanija na Aerodrom Sarajevo, međutim, nije odlučujući faktor”, kazala je Sabina Kovač, Aerodrom Sarajevo.

Ovaj aerdorom putnicima naplaćuje tzv. putnički servis u iznosu od 18 eura, i to, kako kažu, ide na račun aerodroma. Međutim, novac od posebne, putničke takse, na vraća se njima već putem vlade FBiH odlazi na račun aerodroma u Tuzli i Mostaru.

”Moram reći da se sredstva nalaze na posebnom računu, koriste se namjenski za razvoj zračnog prometa u Federaciji, sukladno postojećoj zakonskoj regulativi i odluci”, ispričao je Amadeo Mandić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH

Infrastruktura, projekat kargo centra, oprema, obuka osoblja, ali i sigurnost su, kažu, prioritet ulaganja.

”Za Aerodrom Tuzla i Aerodrom Mostar po 430 hiljada maraka subvencije, a za preduzeće BH-Airlines iznos milion i 70 hiljada i po KM na ime duga za neisplaćene plaće i naknade u proteklom periodu”, dodao je on.

Ako saberemo ove izdatke digitron kaže da je za razvoj avio saobraćaja prošle godine izdvojeno više od 1.930.000 maraka, od čega više od milion za zaostale plate preduzeća u stačaju.

No, ako uzmemo podatak da je prošle godine 388.747 putnika platilo taksu od 10 eura u budžet Federacije otišlo je 7.775.000 maraka. Pitanje je gdje je ostalih 5.845.000 maraka.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno