Ostali sportovi

EKSKLUZIVNO: Pakleni put do Olimpijade u Tokiju – Amel Tuka kreće u bitku za olimpijsku normu

Amel Tuka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EKSKLUZIVNO: Pakleni put do Olimpijade u Tokiju – Amel Tuka kreće u bitku za olimpijsku normu – Svjetska atletska federacija IAAF danas je objavila norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Norme su enormno jake, jače nego ikad prije. Naš najbolji atletičar Amel Tuka je specijalno za Zenicablog komentirao objavljene norme. Prema objavljenoj tablici, u njegovoj disciplini 800 metara morati će istrčati 1.45.20, da bi se uopće našao u Japanu.

Ljetnje olimpijske igre održaće se od 24. jula do 09.avgusta 2020.godine. Na programu će biti ukupno 48 disciplina, od toga su 23 ženske, 24 muške i jedna mješovita. Na IAAF skupu u Dohi, Katar, koji je u toku, donesena je odluka da će takmičari imati dva mjeseca više za njihovo ispunjenje, Naime, umjesto od 01.jula, mogućnost će imati već od 01.maja ove, pa sve do 06. jula naredne, 2020.godine.

– Norme su stvarno jake i ko god ispuni normu ima velike šanse da se nađe u finalu Olimpijskih igara. Ovo su sve vrhunski rezultati i neće biti lahko izboriti normu za Tokio. Želim svima puno sreće i da nas što više ode na Olimpijadu iz BiH, rekao je Amel za Zenicablog.

Podsjećamo, Amel ima istrčan 12. rezultat svih vremena u svijetu, kojeg je u julu 2015. istrčao na Dijamantnoj ligi u Monacu – 1.42.51.

Bodovanje i norme

Pored normi svjetska atletska federacija uvela je bodovanje nalik na tenis, koje je ove godine pokazno, a od sljedeće godine će biti u punoj primjeni. Od sljedeće godine one će biti validne i atletičari će nalik teniserima morati da počnu da putuju Evropom i svijetom kako bi prikupljali bodove. Mitinzi su rangirani i svrstani u grupe (nalik na turnire u tenisu 250, 500, 1000).

Ono što je jako dobro je da su prvenstva države rangirana tako da spadaju u grupu mitinga koji donose najviše bodova. Na državnim prvenstvima bodove će moći da sakupljaju samo atletičari tih zemalja i time je izbjegnuta zloupotreba ovih takmičenja slabijih saveza u korist boljih atletičara. IAAF je ovim podržao državna prvenstva koja su u nekim državama počela da doživljavaju krah, jer se najbolji atletičari nisu pojavljivali.

Još nije tačno definisano, ali najverovatnije ove norme predstavljaju neki vid A norme, a rang lista B normu (nekada su postojale A i B norme). To bi značilo da svi oni koji ispune norme, ne moraju više da jure takmičenja i bodove. Određen je tačan broj takmičara po disciplinama.

Uzmimo za primjer da ih je 32 u nekoj disciplini koji će se takmičiti. U slučaju da njih 12 ispuni normu gledaće se prvih 20 na rang listi odnosno najboljih 20 izuzevši ovih 12 sa normama ako su oni među njima. Kako će tačno da izgleda ovo usklađivanje normi i rang lista vidjećemo krajem ove i početkom naredne godine.

ZB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno