Politika

Ekskluzivno: izbor predsjednika SDP-a u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnje unutarstranačke izbore za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine izašlo je više od 50 posto članova s pravom glasa. Dosad nije bilo nikakvih problema na glasačkim mjestima, izjavio je za Fenu generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.
Izbori su počeli jutros u 7.00 sati u svim stranačkim organizacijama, ukupno 94 širom BiH. Zenicablog ekskluzivno objavljuje rezultate iz 12 općina ZDK. Kandidati za predsjednika SDP-a BiH su: Nermin Nikšić, Miro Lazović, Emir Đikić, Svetozar Pudarić i Jasmin Imamović.

12428bcd89c20afb1125568f601c249bcf85dbffb87a9a1dad72c80badef9a86

Dosadašnji predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić osvojio je 12.508 glasova, ili 64,41 posto od 19.568, dosada obrađenih glasova na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a, potvrđeno je večeras na vanrednoj pres-konferenciji u SarajevuPrema prvim preliminarnim rezultatima, Nikšićev protukandidat Jasmin Imamović osvojio je 4.689 glasova, Miro Lazović 1.243, Emir Đikić 586 i Svetozar Pudarić 392 glasa. Novi/stari predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da se radi o velikoj pobjedi ove stranke, koja je još jednom pokazala da je jedinstvena porodica, spremna i kadra realizirati i najteže zadatke. Podsjetio je da su unutarstranački izbori provedeni po principu “jedan član, jedan glas”, nazivajući to historijskim događajem na političkoj sceni BiH.

Uz očekivanje da će uslijediti daljnje jačanje SDP-a kao stožera za okupljanje ljevice u BiH, Nikšić je pozvao članstvo na maksimalan angažman na ostvarivanju programskih ciljeva i jačanju jedinstvene države BiH. Iskazao je zahvalnost svim članicama i članovima SDP-a koji su se evidentirali ili reevidentirali u periodu od vanrednog kongresa, kao i svima koji su danas sudjelovali na izborima, te posebno onima koji su glasali za njega i politički program koji zastupa. Predsjedniik Centralne izborne komisije SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je da je pravo glasa imalo 27.000 članova ove stranke, te da ga je, prema prvim preliminarnim rezultatima iskoristilo nešto više od 20.000 članova, čime je zabilježana izlaznost oko 75 posto. Istaknuo je da žalbi na izborni proces nije bilo i dodao je da se u toku noći, odnosno jutra očekuje do 700 glasova koji ni na koji način ne mogu značajnije utjecati na konačni rezultat.

Inače, unutarstranački izbori počeli su u nedjelju u 7.00 sati u svim stranačkim organizacijama, ukupno 94 širom BiH. Izborima je prethodila kampanja kandidata, koji su u 12 gradova širom BiH mogli predstaviti program i odgovarati na pitanja građana. Kako je najavljeno, Kongres SDP-a planiran je za 3. oktobra, na kojem bi trebao biti usvojen novi statut i novi program te izabran sastav novog Glavnog odbora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno