Politika

Ekskluzivno: Gradska izborna komsija odgovorila Kasumoviću na optužbe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog je danas zatražio od predsjednika GIK Zenica Muamera Kovača da se očituje o optužbama i krivičnoj prijavi gradonačelnika Kasumovića.

Kovač je rekao da će GIK usaglasiti Saopćenje i objaviti ga na stranici Grada.

Obzirom da je već kasno poslijepodne, a objave nema na stranici Grada, Zenicablog je došao u posjed teksta saopćenja koje prenosimo u cjelosti u nastavku.

Gradska izborna komisija Zenica

Zenica, 04.10.2022. godine

Saopštenje za javnost

Gradska izborna komisija Zenica sa ciljem zaštite principa nezavisnosti, nepristrasnosti i transparentnosti izbornog procesa, a u vezi medijskih istupa određenih političkih subjekata, obavještava javnost o sljedećem:

Prilikom prijema izbornog materijala u periodu od 02.10. do 03.10.2022.godine za 32 biračka mjesta utvrđeno je da birački odbori nisu nisu dostavili pravilno upakovan izborni materijal.

Gradska izborna komisija Zenica je postupajući po članu 72. stav (3) Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini (,,Službeni glasnik BIH” 27/22) obratila se Centralnoj izbornoj komisiji BIH pisanim zahtjevom za izdavanje naredbe za otvaranje vreća sa ciljem pravilnog pakovanja izbornog materijala za biračke odbore koji nisu spakovali izborni materijal po šemi pakiranja i pronalaska zelenih kopija obrazaca.

Napominjemo da u oba slučaja, a po dobijanju pisane naredbe ove aktivnosti provodi isti birački odbor u sjedištu Gradske izborne komisije u prisustvu akreditovanih posmatrača o čemu birački odbor vodi Zapisnik sa otvaranja vreća.

Pored navedenog, radi ispravnog informisanja javnosti naglašavamo da je članom 72. stav (3) Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini propisana procedura za otvaranje vreća s ciljem pravilnog pakovanja i pronalaska zelenih obrazaca, a ne ponovno brojanje glasačkih listića.

Procedura sa otvaranja vreća s ciljem pravilnog brojanja glasačkih listića propisana članom 72. stav (3) je sljedeća:

Procedura sa otvaranja vreća s ciljem pravilnog brojanja glasačkih listića propisana članom 72. stav (3) je sljedeća:

Izborna komisija će pisanim zahtjevom, od Centralne izborne komisije BiH, tražiti naredbu da se otvore vreće u cilju:

a) pravilnog pakovanja izbornog materijala ukoliko birački odbor nije spakovao izborni materijal po šemi pakovanja,

b) pronalaska zelenih kopija obrazaca.

Izborna komisija u zahtjevu za tačku a) ovog stava treba navesti broj biračkog mjesta i pojašnjenje kako je izborni materijal spakovan, dok u zahtjevu za tačku b) treba navesti broj biračkog mjesta i broj nivoa za koji se treba vreća otvarati. U oba slučaja po dobijanju naredbe aktivnosti provodi isti birački odbor u sjedištu izborne komisije, a izborna komivja je dužna da obezbjedi da sve aktivnosti tog biračkog odbora nadgleda posmatrač koji je akreditovan za posmatranje rada izborne komisija. Birački odbor u ovom slučaju treba voditi Zapisnik sa otvaranja vreće. ”

Kada su u pitanju navodi koji se tiču neovlaštenog prisustva posmatrača u prostorijama Gradske izborne komisije na dan 01.10.2022. godine, obavještavamo vas da je Gradska izborna komisija Zenica u skladu sa članom 9. stav (5) Upustva o uslovima i procedurama za akreditiranje izbornih posmatrača u BIH, na sjednici održanoj 27.09.2022. godine donijela odluku o akreditiranju posmatrača kojom je na zahtjev političkih subjekata akreditovano ukupno 613 posmatrača.

Posmatrač čije ime je navedeno u istupima pojedinih političkih subjekata je odlukom Gradske izborne komisije Zenica broj: 01-65/22 akreditovan kao posmatrač, te mu je izdata akreditacija koja je ovjerena pečatom Gradske izborne komisije Zenica.

U pogledu navoda koji se odnose na način imenovanja članova i zamjenika članova biračkih odbora, ističemo da je Gradska izborna komisija Zenica, uprkos kontinuiranim odustancima velikog broja članova i zamjenika članova biračkih odbora, a što je kulminiralo dva-tri dana prije i na sam dan održavanja Općih izbora 2022. godine, kompletnu proceduru imenovanja biračkih odbora u potpunosti provela u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i podazkonskim aktima.

Također obavještavamo javnost da je supervizorica Centralne izbom komisije Bosne i Hercegovine nadgledala izborni proces u Gradskoj izborn komisiji Zenica 01., 02. i 03.10.2022. godine, te ista nije imala nijedn primjedbu na provedene aktivnosti.

Gradska izborna komisija ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno