Zenica

Ekonomski fakultet UNZE pokrenuo inicijativu za osnivanje Ekonomskog savjeta općina i gradova ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekonomski fakultet UNZE pokrenuo inicijativu za osnivanje Ekonomskog savjeta općina i gradova ZDK – Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici, uvažavajući društvenu ulogu ove institucije u ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju zajednice, uputio je inicijativu svim općinama i gradovima ZDK za osnivanjem Savjeta općina i gradova ZDK sa sjedištem na Ekonomskom fakultetu u Zenici. Ova inicijativa podrazumijeva povezivanje lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona, isključivo bazirano na profesionalnoj saradnji i zajedničkim naporima za rješavanje problema u razvoju lokalnih zajednica ovog kantona.

Ideja vodilja za osnivanje ovog Savjeta je nužnost za povezivanjem lokalnih zajednica našeg kantona sa ciljem razmjene iskustava u području lokalnog razvoja, funkcionisanja lokalne zajednice, a u saradnji sa naukom i strukom. Osnivanje ovog Savjeta i aktivnosti Savjeta ni u kom slučaju se ne preklapaju sa aktivnostima Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, nego su isključivo bazirane na uspostavljanju bolje saradnje fakulteta i lokalnih zajednica.

Ekonomski fakultet u Zenici je u proteklom periodu ostvario inicijalne kontakte sa nekim od općina u ZDK i ova inicijativa je upravo bazirana na prepoznavanju određenih potreba za međusobno jačom saradnjom, ali i za intenziviranjem saradnje sa fakultetom i održavanjem kontinuiranih edukacija, u skladu sa potrebama lokalnih zajednica koje bi predstavili na sjednicama Savjeta, s ciljem jačanja institucionalnog i kadrovskog kapaciteta lokalnih zajednica, ali i Ekonomskog fakulteta u Zenici. 

Posebno smatramo važnim naglasiti da bi Savjet bio potpuno apolitično tijelo sa isključivo profesionalnom saradnjom i temama koje nemaju primjese političkih djelovanja. Uvažavajući evropski put Bosne i Hercegovine i korake koji slijede na tom putu, ova saradnja će biti nužna i u dijelu aplikacija i realizacije projekata koji se finansiraju iz europskih fondova. Pored toga, potencijalne aktivnosti mogu da se odnose i analizu zakonskih i podzakonskih akata, te proaktivan pristup sa eventualnim prijedlozima za izmjene prema višim nivoima vlasti, kojima bi se povećala efikasnost u radu lokalne zajednice.

Savjet bi činili gradonačelnici i općinski načelnici gradova i općina ZDK uz prisustvo i aktivan angažman kadrova Ekonomskog fakulteta u Zenici. Organizacioni oblik, upravljačku strukturu, način odlučivanja i sve ostale važne elemente Savjet bi dogovorio i usvojio na osnivačkoj skupštini Savjeta koja bi se organizovala na Ekonomskom fakultetu u Zenici, uz podršku fakultetskih kadrova. 

Za aktivnosti Savjeta Ekonomski fakultet u Zenici stavlja na raspolaganje sve institucionalne i kadrovske kapacitete. Pored benefita za lokalne zajednice, osnivanjem i funkcioniranjem Savjeta Ekonomski fakultet u Zenici dobija neophodni feedback od lokalnih zajednica u dijelu usklađivanja studijskih programa sa kadrovskim potrebama lokalnih zajednica, s obzirom na to da veliki broj zaposlenika u lokalnim zajednicama svoje obrazovanje je završio i/ili nastavlja upravo u ovoj instituciji.

Ono što nas posebno raduje i što želimo na kraju istaknuti jeste pozitivna reakcija velikog broja općina i gradova iz ZDK koji su već potvrdili svoje učešće u osnivanju i radu ovog, za širu društvenu zajednicu, značajnog tijela.

 

EKONOMSKI FAKULTET UNZEStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno