Biznis

Ekonomski analitičar Admir Čavalić: Ovo povećanje plate je prihvatljivo za poslodavce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U FBiH od početka godine dolazi do povećanja minimalne plate za 33,56% 

Ovu informaciju i mogućnostima njene realizacije za boljatuzla.ba prokomentarisao je ekonomski analitičar Admir Čavalić:

  • Ovo povećanje je prihvatljivo za poslodavce i spada u realne okvire razvoja. Problem je što je uz navedeno trebalo sprovesti reformske zakone (porez na dohodak i doprinosi), međutim to je zaustavljeno krajem prošle godine zbog loših prijedloga zakonskih rješenja. Aktuelno povećanje svejedno neće poremetiti tržišne odnose – moramo razumijeti da sve manji broj radnika radi na minimalnim platama shodno prirodnom trendu smanjivanja ovog broja (raspon od 10 godina). Vezano za usklađivanje, kreće se sa sličnim modelom koji se koristiti za penzije. Bitno je provjeriti da li je metodologija ispravno definisana, a da ne bi imali iste ili slične probleme kao i kod usklađivanja penzija (npr. terminološke prirode) – rekao je Čavačić u izjavi za boljatuzla.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno