Naše

EKOLOGIJA – ima li kraja apsurdima?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EKOLOGIJA – ima li kraja apsurdima? Za podlogu prilogu – fantastične fotografije mladog Ajdina Skomorca, učenika osnovne škole u Tetovu, “legendarnom” naselju uz ogradu još legendarnijeg Mittala u Zenici. Ovo je njegov pogled na jedan običan, nažalost sunčan dan u dijelu grada u kojem živi. I došao je u prostorije Eko foruma Zenica sa hrpom pitanja na temu ekologija jer je to odabrao za temu u školi. Njegov svijet djetinjstva i odrastanja protiče u sjeni onih oblaka prašine i dima, sa prašinom na sebi i u sebi i u svemu što dotaknu oko sebe. I pamti bezbrojne odlaske ljekaru i odsustvovanja sa nastave, provedene dane u postelji. Sva pitanja se mogu sažeti u zašto, zbog koga i do kada?

Usput dobijemo i e-mail naše sugrađanke koja živi takođe u Tetovu sa istim pitanjem – do kada? Zašto su oni u Tetovu, Zenici, Tuzli, Lukavcu, Bukinju, Sarajevu, …. žrtvovani i šta je to važnije našoj vlasti od njihovih života, budučnosti, zdravlja, zdravog okoliša jer je njihovo sutra svedeno na životinjsku borbu za biološki opstanak i preživljavanje. Slušajući izlaganje nj. eks. Ambasadora Švedske u Sarajevu povodom promocije projekta – Pričajmo o zraku, nakon saznanja o stepenu aerozagađenja u BiH da je ŠOKIRAN stepenom zagađenja ali i još više odnosom vlasti i određenih institucija kojima je u nadležnosti borba za zaštitu okoliša, te njihovim shvatanjem ove borbe.

Kako činjenica da svake godine u BiH od posljedica aerozagađenja prerano umre više od 6000 stanovnika, što je za jednu malu zemlju koja je i zbog drugih problema sve manja ovo nije dovoljan ne razlog za zabrinutost nego alarm za hitno djelovanje i crveni alarm za naše političare. A kao to ONI shvataju pisali smo bezbroj puta a ovdje čemo samo kratko spomenuti : – iako smo u zadnjem mandatnom periodu ove garniture vlasti postali najzagađenija zemlja u Europi, prvi po broju umrlih zbog toga u Europi, zauzeli 158 mjesto u svijetu i prvo u Europi po indeksu ekološke neučinkovitosti, gdje je 73 % stanovništva energetski siromašno, resorna ministrica Ministarstva zaštite okoliša Federacije dobije nagradu u BiH za promociju Europskih vrijednosti.

– iako je zagađenje zraka u Sarajevu prvenstveno rezultat loženja i grijanja, u njemu se promovišu ideje o povratku lolomotive i voza na ugalj,

– u Zenici se građani natjeraju da se opredijeljuju hoće li čist zrak ili grijanje,

– u Zenici se građani natjeraju kroz natureni ugovor da plaćaju dodatno utrošak zemnog plina u slučaju proglašenja epizode uzbune zbog aerozagađenja, ako je proglasi gradska uprava. I naravno da neće ni biti proglašena, jer je molim vas čist zrak luksuz koji građani moraju posebno platiti. Bitno je da se Mittalu ne umanji profit i opet molim vas možemo ih naljutiti ili iziritirati u njihovom vrijednom skupljanju svakog dolara.

– u Tuzli od novca koji se dobije na ime naknade za zagađenje od strane TE Tuzla, najmanji dio završi za te namjene. To ponašanje je model koji se primjenjuje u čitavoj BiH, pa nije ekskluzivitet Tuzle.

– o “radu” i neradu, kriminalu i korupciji inspekcija, fondova, agencija itd više ne treba ni pisati.

Nakon ovih “sitnih” opaski u moru sličnog ponašanja i ne čudi šokiranost gore pomenutog gospodina, jer je ovakav stepen ravodušnosti, nezainteresovanosti, neznanja, kriminala, korupcije za njihove pojmove neshvatljiv.

Zato na pitanja naših građana upućena Eko forumu Zenica – do kada ima samo jedan mogući odgovor. Do onda kada Vi građani budete prestali biti ravnodušni, kada Vam postane bitno gdje Vi i Vaša djeca živite i do kada ste spremni to više podnositi. U svakom svjesnom društvu ukupni stepen svijesti počiva na zbiru pojedinačnih počevši od svakog pojedinca. A dok ta individualna ne sazrije i ne dostigne potrebnu kritičnu masu – nema nam pomaka. Mi u Eko forumu mislimo da smo davno ispunili svoj dio zadatka, na Vas je red.

Za Eko forum Zenica – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno