Posuđeno

Ekologija i životi po mjeri vlasti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekologija i životi po mjeri vlasti – UG Eko Forum iz Zenice je ove godine pisao bar desetak priloga na temu zagađenje okoliša u Zenici i reakcija vlasti i odgovornih institucija. Ocjena stanja je ista za čitavu BiH i najkraće rečeno je katastrofalna. Ovo je i rezultat ocjene zvaničnih i mjerodavnih institucija kao što je WHO ( svjetska zdravstvena organizacija ) po kojoj smo najzagađenija zemlja u Europi, sa najvećim brojem smrtnih ishoda oboljelih od direktnih posljedica zagađenja okoline.

Ko nas je doveo do ovih “zavidnih” rezultata, možete birati između dvije strane : vlasti na svim nivoima sa svojim institucijama i naravno zagađivača koji se tako trude da nam ovo prirede i kako vidimo i uspijeva im. Oni, koji bi trebali da im ovo onemoguće su prvo organi zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima, zatim ministarstva zaštite okoliša te organi inspekcije na svim nivoima. Obzirom da je Zakon o zaštiti okoliša donesen na federalnom nivou na tom istom nivou u pogledu kontrole i inspekcije je mjerodavna federalna inspekcija. Kakav je rezultat rada  ove garniture prethodno navedenih i onih prije njih je već dokazan po tituli koju nosimo – PORAZAN. Ovu cijenu u BiH plati životom oko 8000 građana koji umru svake godine od posljedica zagađenja i ovoj vijesti više ne treba nikakav komentar.

Kakav odnos ima vlast i njene institucije prema ekologiji, tj. zaštiti zdravlja građana ili onih koji im daju to pravo da ga koriste ili vrše zloupotrebe vidimo iz sljedećih napomena :

– federalna inspekcija godinama izriče ne simbolične već stimulativne kazne za višegodišnje ponavljanje ekoloških incidenata, za dugogodišnje odlaganje završetka zadatih ekoloških projekata iz okolinskih dozvola. Cifra od 6600 KM naplačena u 2016.g. je sramna i bezobrazna naspram štete koju  Arcelor Mittal čini Zenici i Zeničanima.

– Otezanje i neplačanje naknade ( koja je enormno podcijenjena i nesrazmjerna ) za emitovanje zagađujućih materija u Zenici od strane AM,

– Izvještaj Federalne inspekcije koji je nedavno prezentovan javnosti za period u 2017.g. je pokazao da uopšte nije bilo sankcija za nekoliko  epizoda zagađenja, s time da  nisu sankcionisane i neispunjene obaveze po novoj OD. Kao aktivnosti se navode periferne i nebitne kontrolne inspekcije koje nisu u funkciji ostvarenja glavnih ekoloških projekata i ciljeva.

– Poslije pokrenute inicijative u Federalnom parlamentu o ekologiji i zaštiti zdravlja građana, donesen je paket mjera i zadataka koje trebaju riješiti              nadležne institucije. Na  upit predstavnika Ekoakcije iz Sarajeva upućen Federalnom ministarstvu šta je realizovano od donesenih zaključaka, dobijen je odgovor – NIŠTA i da neće raditi ništa do kraja mandata, jer im predstoji borba za fotelje zbog novih izbora u 2018.g. Onih par hiljada života je ionako  žrtvovano na račun njihovog nerada i javašluka i biti će i dalje samo statistički podatak.

– Na upit dokle je došla izrada nacrta novog zakona o zaštiti okoliša poslije obavljene javne rasprave takođe je dobijen odgovor – u toku je izrada. U nacrtu novog zakona je predloženo osnivanje Agencije za zaštitu okoliša na federalnom nivou. A kako radi već slična postojeća institucija – Fond za  zaštitu okoliša vidjeli smo nedavno iz revizije poslovanja te institucije. Najkraće rečeno skandalozno rasipanje sredstava koja uopšte ne završe gdje  treba, već u džepovima onih stranačkih parazita koje treba uhljebiti kao nagradu. Da se obavi ovakva revizija i u Agenciji za vodno područje i Save i Neretve vjerovatno ne bi bilo puno bolje. To su stranačke oaze za uhljebljavanje i zapošljavanje stranačke vojske, koje nažalost još raspolažu  velikim sredstvima koja najmanje završe u ekologiji i ekološkim projektima. Ekološka udruženja su protiv formiranja ovakvih otuđenih centara moći  (stranačkih bankomata) čije postojanje sigurno ne doprinosi poboljšanju ukupne ekološke situacije i samo osiromašuje ionako mala sredstva za ekologiju. A za naše legendarne stranke na vlasti još jedan način pribavljanja sredstava za stranačke potrebe i finansiranje administracije.

– poseban problem je rad laboratorija za kontrolu rada zagađivača, jer to moraju raditi potpuno neovisne ustanove sa certificiranim osobljem, metodama i opremom. Ni jedna faza rada ovih ustanova ne smije doći u dodir i pod uticaj zagađivača. Ako ne postoje domaće ustanove za određena ispitivanja, mora se omogučiti angažman ustanova iz regije. Mora se ustanoviti i režim kontrole rada ovakvih ustanova kako bi se u svakom momentu      obezbijedila neovisnost i pouzdanost kontrole, i izbjegla mogućnost uticaja na rezultate ispitivanja. Sada  su ovakva ispitivanja sve samo ne pouzdana i    relevantna. Sjetite se samo kakvu hranu jedemo, kakvo gorivo kupujemo, i još puno toga što bi trebalo biti podvrgnuto strogoj kontroli.

– za svjež primjer je najavljeni skup povodom dana UN u BiH – 24.oktobra u Sarajevu pod nazivom :

Invitation to the “Clean Air for all” Conference and Recepption na koji nisu pozvana ozbiljna eko udruženja koja se bave zagađenjem zraka i zaštitom. Vjerovatno, zato što znaju nešto o toj temi i mogli bi postavljati nezgodna pitanja  vlasti. I usput smo saznali da se u nekim materijalima  kao najveći krivci pojavljuju građani, tj. ložišta u stanovima. Zamislite radosti u jadnom Arcelor Mittalu ( za ilustraciju Zeničani izlože cca 15000 tona više drveta    nego ugljena, jadni AM 300000 t uglja, da koks i ne spominjemo ). Slične zaključke možete izvući za Kakanj, Tuzlu tj. mjesta gdje postoje značajni industrijski zagađivači, međutim našoj vlasti je bitno oprati se od odgovornosti i krivicu prebaciti nekom drugom.

Na kraju, pošto idu novi izbori sjetite se iduće godine svih datih i neispunjenih obečanja, sjetite se “stručnjaka” koji su zalutali na određena mjesta i zbog čijeg rada i više nerada mi debelo plaćamo račun onim najskupljim što postoji – ljudskim patnjama, bolestima i životima.

Alibegović Zlatan – Eko Forum Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno