Zenica

Eko Tvrtkovac: sunce iznad Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eko Tvrtkovac: sunce iznad Zenice – Dok se grad kao i cijeli region guši u magli posljednjih dana, Zeničani uglavnom poglede upiru ka Smetovima u potrazi za zrakom sunca u ove nevesele decembarske dane. Smetovi jesu najpoznatije zimsko (i ljetnje) izletište, ali teško da se mogu nazvati najljepšim i najraskošnijim mjestom za jednodnevni boravak u prirodi.

Prostori koje NVO Eko Tvrtkovac pokušava urediti i učiniti dostupnim izletnicima, trkačima i biciklistima prava su vazdušna banja gdje se u mirisnoj borovoj šumi šire pluća i udiše nova snaga za borbu s ovozimskim maglama koje su pritisle grad i ne misle skoro popustiti.

Preporučujemo zato izlete u područje budućeg Eko parka Tvrtkovac, autobusom do Puhovca, Arnauta ili Radinovića, a onda nogom makadamskim putevima, stazama ili Rimskim putem prokrčenim posred borove šume, od Lastavice to Markovog kamena, od klupa za odmor do nastrešnica i šadrvana koje su osnivači Eko Tvrkovac načinili za odmor i užitak daleko od gradske gužve i gustog saobraćaja koji više ni GGM ne može s lahkoćom progutati.

Tokom šetnje na odabranim vidikovcima vidi se najviši zenički vrh Tvrtkovac, visoravan Čolan koju ni za dan pješačenja ne možeš obići, dovište Lastavica i Markov kamen, a vrhunski užitak pruža pogled na brdovitu panoramu ponad maglovite kotline gdje bjeličasta šećerna vuna blago dodiruje okolna brda i planine, a iz tog tihog mora neprozirne koprene viri tek džamijska munara i telekomunikacijski predajnik, i jedno i drugo kao religijska znamenja našeg doba.

Nije daleko, ne mora se čovjek probijati kroz stotine parkiranih automobila, a krajolik je raznorodan i raznolik, pa nudi još jednu informaciju o zavičajnim ljepotama koje neko (opet taj drugi neko) skriva od nas i pušta da se gušimo po gradskim soliterima i sivim ulicama grada.

Magla jest pritisla, ali samo dio Grada. I područje Eko parka Tvrtkovac jednako se zove Zenicom pa toplo preporučujemo da se obiđe i taj dio zeničke teritorije koji će vas oduševiti svojom ljepotom. (Zenica.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno