Zenica

Eko Tvrtkovac: izgradnja šadrvana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U slivu Babine rijeke nastavljen je pozitivan trend izgradnje mjesta za odmor i rekreaciju koji se dešava nakon izgradnje dva šadrvana od strane ekološkog udruženja “Eko Tvrtkovac”. Tako su lovci Hrastovca i Slivnja na svom stadionu izgradili jedan veći šadrvan, a nakon toga su lovci Puhovca i članovi istog udruženja, na lokaciji Laz, 250 m od Markovog kamena na nadmorskoj visini od 1089 m (44°13`46″ S i 18°04´26″ I) počeli izgradnju još jednog šadrvana dimenzija 5×3 m. Fotografija u prilogu pokazuje lokaciju i izgled.

Na našim fotografijama je prikazan Markov kamen prije i poslije ispravljanja tj. postavljanja na svoju lokaciju. Iako je ovo ranije urađeno, to želimo i prikazati čitateljstvu jer su ga ispravili članovi našeg udruženja, i tada je još uređen dio lokacije. Slika položenog kamena je iz kraja 2013. godine i preuzeta je sa interneta. Sto i klupe za sjedenje sa nastavkom uređenja lokacije su uradili lovci Slivnja i Hrastovca. Iza Markovog kamena nalazi se veća humka obrasla grmljem, vjerovatno predstavlja mjesto gdje je nekad davno bila crkva (bosanska). Prije rata su na ovoj lokaciji vršena iskopavanja, a danas ne vjerujemo da je odgovornim licima ovo zanimljiv sadržaj.

Po mišljenju stručnjaka koje poznajemno, Markov kamen pripada srednjovjekovnom periodu, liči na stećak, odnosno vrijeme modifikacije stećka. Nauka kaže da se to dešavalo od kraja 16.vijeka kada se stećak, koji je do tada bio isti za sve, počeo izdvajati prema konfesiji. Ovdje je još kamena ploča na kojoj je oblikovan križ, što znači da ovaj proces samo što nije počeo.Neki nazivaju ovakva obilježja i bosanski križ. Bez obzira na sve, mi nastavljamo da širimo pozitivan trend i pozivamo i druge ljude da uređuju svoju okolinu i da u prirodi provode više vremena. Mislimo da ne treba napominjati da se i ove radnje i aktivnost udruženja “slučajno” poklapaju sa brdsko-biciklističkom stazom od Arnauta do Smetova , preko Lastavice i Tvrtkovca.

Sekretar udruženja Eko Tvrtkovac Jakub Spahić

lovci01rrr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno