Info

Eko forum Zenica: Sastanak u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Eko foruma, Saveza izviđača grada Zenice i Eko-Tvrtkovca, održali su sastanak s ministrom za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Arnelom Isakom i njegovim saradnicima. Razgovaralo se o aktuelnim projektima organizacija civilnog društva i ulozi ovog ministarstva u rješavanju pitanja zaštite okoliša u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Ministar Isak izrazio je spremnost da podrži inicijative nevladinih organizacija u oblastima zaštite okoliša i očuvanja biodiverziteta na području Zeničko-dobojskog kantona.

Predstavnici ovih udruženja upoznali su ministra Isaka sa rezultatima aktuelne kampanje zagovaranja proglašenja zaštićenog područja koje je prostorno-planskom dokumentacijom označeno kao “Babina-Tvrtkovac” na teritoriji grada Zenice. Radi se o inicijativi koja bi rezultirala uspostavom zakonske zaštite oko 52 kvadratna kilometra (oko 10%) teritorije grada Zenice, odnosno približavanjem ciljevima Konvencije o biološkoj raznovrsnosti, prema kojima je svaka evropska država dužna zaštititi najmanje 17% svoje nacionalne teritorije. U vremenu kada trpimo posljedice klimatskih promjena, izuzetno je važno zaštititi prirodne resurse. Bosna i Hercegovina trenutno ima manje od 4% zaštićene teritorije, ali sve više uviđa značaj zaštite svojih prirodnih bogatstava.

Sa ministrom Isakom razgovarali smo o ideji formiranja javne ustanove koja bi u budućnosti upravljala svim zaštićenim područjima na nivou Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom na inicijative nevladinih organizacija iz susjednih gradova i opština, koje nastoje zaštititi prirodne prostore Maglaja, Vareša i Olova, ova bi ustanova prema Zakonu o zaštiti prirode Federacije BiH osigurala sprečavanje daljeg propadanja biodiverziteta, ali i izgledne razvojne šanse za prostrana prirodna područja Zeničko-dobojskog kantona.

Na sastanku je bilo riječi i o industrijskom otpadu, koji nije obuhvaćen Kantonalnim planom upravljanja otpadom ZDK iz 2009. godine. Ukazano je na potrebu da se ovaj plan hitno ažurira, odnosno da se realizuje zaključak Skupštine kantona iz marta 2017. godine.

Teme današnjeg, konstruktivnog razgovora sa ministrom Isakom, bila su i pitanja praćenja realizacije projekata iz Kantonalnog ekološkog plana, obaveza i nadležnosti Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović” u stručnim poslovima vezanim za zaštitu okoliša, te budućeg upravljanja Eko-kućom na Smetovima.

Zaključeno je da je današnji sastanak prvi u nizu susreta, koji će ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline upriličiti sa predstavnicima nevladinog sektora u Zeničko-dobojskom kantonu. Već na narednom sastanku tražiće se sistemsko rješenje za upravljanje zaštićenim područjima prirode u Zeničko-dobojskom kantonu i do sada urađen posao na uspostavljanju zakonske zaštite područja Babina-Tvrtkovac u Zenici, Matinski vis u Maglaju i planine Zvijezda, koja se nalazi na prostoru između Olova i Vareša. U Zeničko-dobojskom kantonu trenutno je pod zaštitom samo Spomenik prirode Tajan u Zavidovićima, koji zauzima 1,5% teritorije kantona, a njime upravlja Šumsko-privredno društvo ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno