Naše

EKO FORUM ZENICA – kuda dalje?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EKO FORUM ZENICA – kuda dalje? Na ovo pitanje je zaista teško dati odgovor u ovom momentu, uz sve naučene lekcije iz proteklog perioda. Relativno mlada nevladina, nestranačka i duboko volonterska organizacija građana koja se samoinicijativno skupila sa jedinim ciljem zaštite onih elementarnih prava građana – prava na zdravu okolinu i zdrav život.

Kada smo već tako debelo uskraćeni za sve one druge elementarne stvari koje danas imaju stanovnici razvijenih zemalja kao pravo na rad i zaposlenje, ostvarivanje ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih i svih ostalih elementarnih prava koji su preduslov za normalan život i koja smo izgubili dobrim dijelom u proteklim vremenima. Vjerovali smo da u onom dobro narušenom pravu na zdravu okolinu možemo napraviti male pomake i tako bar djelomično kompenzirati sve naprijed navedeno što nam manjka.

Većina nas starijih članova je provela i dobar dio radnog vijeka u onom predratnom, starom socijalističkom okruženju i imamo zavidno iskustvo o proteklom dobu. Obzirom da smo rasli i razvijali se u doba gradnje temelja ovih današnjih jadnih ostataka nekad velike države ( svidjelo se to nekima ili ne ), potpuno smo bili svjesni i cijene koju smo tada plačali za to. Sasvim sigurno je i tada bilo zagađenja okoline po svakom aspektu, ali smo se tada i školovali, zapošljavali, radili i zarađivali i usput gradili najveći dio onog što danas imamo. Ali smo i kupovali kuće,stanove, vikendice, kola, išli na more i u inostranstvo, i mi i naša djeca su imali nekakvu budućnost kojoj smo se mogli nadati.

Zauzvrat smo žmirili i nismo se bunili protiv ugrožene i narušene životne sredine, jer nam je u krajnjem slučaju ipak bilo dobro. Danas od onog naprijed navedenog imamo samo odlaske u inostranstvo radi iseljavanja i ništa više. Kada na ovu svu bijedu i jad dodate i naučeno nereagovanje, trpljenje i mirenje sa svim oko vas dobijete stanje ukupne svijesti masa u kojem smo mi pokušali uraditi NEŠTO. U sredini u kojoj uopšte nije razvijen osjećaj društvene odgovornosti kako za sebe tako i za one oko vas, u kojoj nije razvijen osjećaj demokratskog izražavanja reagovanja na ono što nam ne odgovara teško je i očekivati ikakvu masovniju reakciju javnost na one silne negativnosti koje nas okružuju.

Takvo stanje su prepoznali oni vladajući, elitistički krugovi koji si instalisali sistem vlasti koji opstaje evo već preko 20 godina, bez ikakvog poboljšanja pa tako i u sferi zaštite zdrave okoline. Kada tome dodate onaj silni kriminal i korupciju u svim sferama života koja u kombinaciji sa nezajažljivim apetitima onih koji dođu na vlast ili pozicije koje im omogučuju ostvarenje materijalne koristi, dobijate klimu u kojoj se treba boriti za ekologiju (za naše uslove onaj luksuzni dio okruženja i životnih potreba ).

Onda ne čudi onaj minoran odziv na naše akcije i borbu za zdrav zrak, tlo i vodu, ona totalna ravnodušnost i pasivnost najvećeg dijela građana koji su navikli na stanje kakvo jeste, jer znaju da je ta sizifova borba uzaludna, da je jača korupcija, kriminal ,interesni lobiji i uski pojedinačni interesi pojedinaca na vlasti. Uprkos ovom nezdravom poimanju odgovornosti i mogučnosti, Eko forum se upustio u ovu neravnopravnu borbu sa vjetrenjačama, vlašću, kompanijama i korporacijama i najvažnije našim predrasudama i pasivnošću, filozofijom da će neko drugi uraditi nešto dobro za nas. To jednostavno u današnjem, krajnje kapitalističkom kreiranju stvarnosti ne postoji.

Mi smo u ovoj dugogodišnjoj bespoštednoj borbi prošli i dobili razne kvalifikacije od kojih ću navesti samo neke :
– da nas plaćaju iz inostranstva razni izvori ( Česi, Amerikanci i njihove agencije),
– naši članovi su tuženi kod sudova za klevete ( i na našu veliku radost i žalost onih drugih) ove optužbe su odbačene kao ne utemeljene,
– da smo stvorili ružnu sliku u javnosti i regiji o stanju zaštite okoline u gradu,
– optuživali su nas da hoćemo istjerati Mittal iz Zenice i ostaviti na ulici onaj sada minimizirani broj zaposlenih,
– optuživali su nas da tjeramo strane investitore pričama o prekomjernim zagađenjima,
– dobijali prijetnje od pojedinaca zbog priča o Mittalu, itd.

Na sreću, imali smo dovoljno živaca kao i spremnosti na trpljenje verbalnih i stvarnih prijetnji i ostali dosljedni svojim osnovnim principima u borbi za elementarna ljudska prava na zdravu okolinu i zdrav život.
Najveća nam je nagrada i satisfakcija što smo prepoznati kao jedni od rijetkih, ne potkupljenih istinskih boraca za principe koje branimo i u našem gradu a boga mi i malo dalje. Ovo drugo nam je još draže jer smo dobili veću podršku u našoj borbi od onih daleko od nas nego u našem gradu, a internacionalizacija ovih naših problema je potvrdila pravu težinu i veličinu borbe koju vodimo.

Najveće zasluge za ove pomake, naravno uz sve članove Eko foruma, možemo pripisati predsjedniku EF u proteklom mandatu prof.dr Samiru Lemešu koji se maksimalno ozbiljno i savjesno prihvatio ove zaista krajnje nezahvalne uloge. Uprkos etiketama da on to radi zbog lične promocije, promocije u stranci i sl. gluposti, radio je skupa sa svima ostalim max. profesionalno i odgovorno i Eko forum je sa njegovim vodstvom dostigao zavidan renome i postao nezaobilazan faktor i u gradu i šire kada su u pitanju problemi ekologije. Veliki zadatak i obaveza ubuduće će biti održati dostignuti renome i stručni nivo i to je glavni cilj u narednom periodu, uz problem finansiranja rada
udruženja i omasovljenja članstva i prijem građana koji su spremni i raspoloženi za ovu borbu.

Kao mali znak podrške i poticaja borbi za ova naša zajednička, ugrožena prava , zainteresovani pojedinci bi mogli pokazati svojim prisustvom na godišnjoj skupštini Eko foruma koja će se održati 19.04.2017.g. u prostoriji javne biblioteke u Zenici.

Da ovim pokažemo da nam nije svjedno gdje živimo danas mi, a sutra naša djeca.

Zlatan Alibegović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno