Zenica

Eko forum: Ni spremni niti zainteresovani za narednu zimu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na javnoj tribini “Odgovori na energetsku krizu – kako obezbijediti stabilno grijanje grada Zenice naredne zime?”, održanoj u srijedu, 22.6.2022 u sali Gradskog vijeća Zenica, učestvovalo je samo dvadesetak građana Zenice.

Nakon zanimljivih prezentacija univerzitetskih profesora iz Tuzle i Zenice, kroz diskusiju se moglo zaključiti da nas čeka teška i neizvjesna zima, da možemo očekivati redukcije u snabdijevanju i toplotne i električne energije.

Mali odziv građana pokazao je da smo nespremni i nezainteresovani za ovaj problem, iako postoje tehnička rješenja kojima bismo energiju mogli racionalnije trošiti i tako odgovoriti na izazove energetske krize.

Prof.dr. Mirza Kušljugić iz Tuzle prezentirao je temu “Energetska tranzicija i sigurnost snabdijevanja u Jugoistočnoj Evropi”. Ukazao je da se cijena oklijevanja pri donošenju investicionih odluka i pogrešnih odluka sada skupo plaća, a da će cijena novih pogrešnih odluka (na primjer oslanjanje na zemni gas) biti još veća. Rješenja na kojima treba bazirati borbu s energetskom krizom vidi u građanskoj energiji (poticanje koncepta prosumera, investicije u solarne panele i skladišta energije na individualnim stambenim objektima), štednji i racionalnom korištenju energije i energetski menadžment (kontinuirano praćenje korištenja energije i poboljšanje performansi sistema). Vrijeme jeftine energije iz fosilnih goriva je prošlost.

Prof.dr. Edin Berberović iz Zenice predstavio je koncept toplotnih pumpi kao najefikasnijeg rješenja za zagrijavanje, pod uslovom da se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora. Investicije u takve sisteme jesu visoke, ali samo zato što su postojeći koncepti, zasnovani na fosilnim gorivima koja i zagađuju zrak i doprinose klimatskim promjenama, subvencionirani i imaju nerealnu cijenu. Pokazana je detaljna računica za različite koncepte zagrijavanja prostora po sadašnjim cijenama, i objašnjene su različite tehnologije toplinskih pumpi. Ta tehnologija više nije alternativa, nego je treba posmatrati kao najefikasniji koncept za grijanje i hlađenje prostora u kojima boravimo.

Prezentacije s javne tribine možete preuzeti s naše web stranice:

Prof.dr. Mirza Kušljugić: Energetska tranzicija i sigurnost snabdijevanja u Jugoistočnoj Evropi
Prof.dr. Edin Berberović: Obnovljivi izvori energije – toplotne pumpe više nisu alternativa

Na kraju je zaključeno da nas čeka neizvjesna zima, otežano snabdijevanje i poskupljenje svih energenata nakon oktobarskih izbora (električne energije, zemnog plina, benzina/dizela, uglja, peleta, drveta) i da ćemo, kao i ostatak Evrope, biti prinuđeni da štedimo energiju. Energija ne samo da će biti skupa, nego je neće biti dovoljno.

S druge strane, ako rješenja budemo i dalje zasnivali na fosilnim gorivima, opet ćemo imati zrak otrovan prašinom i sumpordioksidom, a zbog emisija stakleničkih gasova izgubit ćemo i trku s ublažavanjem klimatskih promjena. Odluke o našoj budućnosti ne smijemo prepuštati političarima, međunarodnim korporacijama, bankama i finansijskim institucijama, moramo se okrenuti nauci, učiti na tuđim greškama i ozbiljno slušati preporuke onih koji o energetici znaju više.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno