Zenica

Eko Forum – četvrti Aarhus centar u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Eko Forum Zenica je 20.12.2019.g. zvanično promoviran i otvoren kao 4.Aarhus centar u BiH i tako se pridružio porodici Aarhus centara u BiH uz one u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Time je na desetu godišnjicu od svog rođenja dobio i međunarodnu potvrdu opravdanosti osnivanja kao i zacrtanog ostvarenja osnovnog cilja –  borbi za zdrav okoliš. Dobijanjem ovog statusa je samo povečana odgovornost i obaveza da se borba intenzivira u cilju ostvarenja onih osnovnih ljudskih prava – prava na život koje uključuje i pravo na zdrav okoliš.
Šta je Aarhuška konvencija i šta su njeni zadaci?
UNECE konvencija ( Aarhuška konvencija ) o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša usvojena je na 4. Ministarskoj konferenciji “Okoliš za Europu” 25.06.1998.g. u Danskom gradu Aarhus. Konvencija je stupila na snagu 30.10.2001.g. nakon  što je ratificiralo 16 država iz Europe. Europska unija je stranka u potpisu konvencije od 2005.g. i od tada je usvojila više direktiva kako bi se ojačala provedba stubova usvojene konvencije.
Aarhuška konvencija utvrđuje prava u vezi sa okolišem kao osnovu za uključivanje građana i njihovih udruženja u politikama zaštite okoliša, što je preduslov razvoja demokratije iz oblasti ekologije. Temelji se na načelu 10 iz
Deklaracije donesene u Riju i odnosi se na :
  – pristup informacijama o okolišu,
– sudjelovanju javnosti u odlučivanju po pitanjima okoliša, i
– pristup pravosuđu u pitanjima zaštite okoliša.
Ovim dokumentima se utvrđuju prava građana u vezi sa okolišem i stvara veza između odgovornosti državnih organa i zaštite okoliša. U okviru konvencije, pristup informacijama  je uz javno učešće u odlučivanju u pitanjima okoliša i pristup pravosuđu sastavni dio upravljanja okoliše.
BiH je potpisnik Aarhuške konvencije od 15.09.2008.g. ( Sl.list BiH, br.8/08 ), kontakt institucija ( Focal point ) za BiH je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a kontakt osoba je Suada Numić.
Kako bi se unaprijedila primjena Aarhuške konvencije, donesen je veliki broj dodatnih dokumenata od koji je jedan od važnijih Protokol o registrima , ispitivanju i prenosu zagađujućih materija ( Protocol on Pollutant Release and Transfer Registers, PRTR ) iz 2003.g. Kako bi se ojačala provedba prvog stuba konvencije ( pristup informacijama o okolišu ) UNECE je 2013.g. izradila Vodić za provedbu Aarhuške konvencije, koji pojašnjava pojedine odredbe te konvencije.
Obzirom na stanje zaštite okoliša u BiH, pred državom i njenim institucijama, nevladinim i ekološkim udruženjima i građanima je ogroman posao kako bi se unaprijedilo ovo stanje i pomakeli sa zadnjeg mjesta u Europi i svijetu. Cijena koju plaćamo svi mi pogotovu kroz broj oboljelih i umrlih svake godine je katastrofalna tako da su u narednom periodu moraju napraviti odlučni i konkretni koraci naprijed.
Priredio: Alibegović Zlatan – Eko Forum Zenica


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno