Kultura

Eko art dani Studio Teatra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Eko art dani Studio Teatra“ trajat će od 28. maja do 2. juna ove godine. U sklopu ove manifestacije  koja će trajati šest dana, realizovat će se niz aktivnosti koje imaju za cilj da kroz umjetnost osvijeste potencijalnu publiku o tome koliko je svaki pojedinac bitan kada je u pitanju zaštita okoliša.

U sklopu „Eko art dana Studio Teatra“ realizovat će se gostovanje  predstave  „Narodni neprijatelj“ koja je nastala u produkciji Makedonskog narodnog teatara iz Skoplja, Sjeverna Makedonija. Predstava će se odigrati u ponedjeljak, 02. juna  u 19:30 sati na Velikoj sceni BNP-a. Tekst je napisao Henrik Ibzen, dok režiju potpisuje Nina Nikolik. Drama savršeno korespondira sa krizom sa kojom se naše društvo iznova suočava – kroz izopštavanje doktora Stokmana iz zajednice, Ibzen je vješto ogolio društveni konformizam i političko koristoljublje, pokazao mehanizam kojim se svaki pokušaj pojedinca da govori o sistemskoj nepravdi, automatski karakteriše kao izdajnički i zaverenički. Istovremeno, doktorovo “stradanje”, posljedica je njegove težnje da ukaže na problem zagađene vode, što- u svijetlu ovdašnjeg buđenja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine- Ibzenovu dramu čini još intrigantnijom za današnje čitanje i postavljanje. Narodni neprijatelj otvara i važnu dilemu koja se ispituje i u aktuelnim ekološkim borbama – kako se odnositi prema nečemu što je, s jedne strane izvor zagađenja i zaraze, a sa druge glavni (nerijetko i jedini) izvor prihoda za većinu stanovništvo tog kraja?  Predstava će biti titlovana na bosanski jezik.

Dana, 29. maja, u ljetnoj bašti caffe Backstage u Zenici bit će organizovana projekcija omnibusa dokumentarnih filmova pod nazivom „Putevi heroja“. Film govori o 12 ljudi iz šest evropskih zemalja, pokazujući da lični postupci, ma koliko se nekad činili malim i nevidljivim, zapravo mogu napraviti značajan efekat u zaštiti i očuvanju okoliša. Film je nastao u produkcije organizacije Ehoanimato iz Beograda, Srbija.

Naravno, tim  Studio Teatra je i ovaj put mislio i na one najmlađe. Upravo za njih će biti realizovana promocija knjige „Priča o Vjetru“. Knjiga koja na bajkovit način kroz priču o vjetru, vodi, planinama, rijekama i dr., ima za cilj da djeci još od obdaništa ukaže na važnost zaštite okoliša. Autorica knjige je Nika Gavrovska iz Skoplja. Promocija će se održati 02. juna u prostorijama Gradske biblioteke Zenica, dječije odjeljenje sa početkom u 11:30 sati. Knjiga je također prevedena na bosanski jezik.

I predstava i knjiga, kao i dokumentarni film nastali su u okviru međunarodnog projekta The Ways of the Heroes – Putevi heroja, https://thewaysoftheheroes.com  koji se, kroz različite umjetničke discipline (pozorište, film, književnost, vizuelne umjetnosti) bavi pitanjem snage pojedinca u borbi za veće dobro, u cilju podsticanja individualnog ekološkog aktivizma i stvaranja ekološki osvešćenih zajednica. Nosilac projekta je Makedonski narodni teatar iz Skoplja, a uključuje partnere iz Srbije (Eho animato), Italije (La Dramaturgie), Grčke (Loop.org), Slovenije (Krušče – centar za istraživanje umjetnosti igre), Bosne i Hercegovine (Studio Teatar) kao i Sjeverne Makedonije (Gavroche books).

„Eko art dani Studio Teatra“ realizuju se uz finansijsku podršku programa kulturne saradnje CREATIVE EUROPE Culture Sub-programme Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno