Info

Ekipa Ekonomskog fakulteta UNZE pobjednik Hifa Oil Student Competition

U sjedištu kompanije Hifa Oil u Tešnju danas je održana završna prezentacija rješenja i radova Hifa Oil Student Competition 2019.

Hifa Oil, vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, organizirao je ove godine svoj prvi Hifa Oil Student Competition 2019. Četiri tima studenata sa četiri javna bosanskohercegovačka univerziteta iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Zenice radili su vrijedno sa svojim mentorima na rješavanju projektnih zadatka iz oblasti ekonomskih nauka.

S obzirom da je poznato da bh. obrazovni sistem ne nudi skoro nikakve mogućnosti spajanja teorije i prakse, bila je ovo odlična prilika da studenti okuse bar djelić onoga što ih čeka kad jednom školske klube zamjene onim radnim. Prema riječima Sumeje Ahmetlić, direktorice marketinga kompanije Hifa Oil, njihov je cilj da ovo preraste u nešto tradicionalno kako bi imali okupiti najbolje bh. studente.

”Već sljedeće godine mi imamo u planu da imamo dosta impozantniju cifru univerziteta koji će raditi na samoj izradi projekata. Danas mi je čast da vidim ovdje zaista 4 sjajna tima. Zadovoljna sam i samom realizacijom projekta, te mogu slobodno reći da se naša saradnja neće ovdje zaustaviti, a da li će biti riječi o zaposlenju ili nekim drugim vidovima saradnje, to ćemo još odlučiti.”-istakla je Sumeja Ahmetlić.

Studentima se prije samog početka prezentacija obratio izvršni direktor kompanije Hifa Oil Venan Hadžiselimović, koji im je pojasnio načine poslovanja ove kompanije, te proveo kroz period od nastanka do današnjeg dana.

Dženan Kulović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici, bio je na čelu zeničkog tima, te je kazao da je ovo odlična prilika za studente, ali i da su po njegovom mišljenju studenti zaista pokazali da znaju primjeniti stečeno znanje.

”Ovo je jedna zaista izvanredna, ali nažalost rijetka prilika da možemo direktno povezati teoriju i praksu. Možemo reći da je ovo jedan veliki izazov, ne samo za ekonomske fakultete i studente, nego na neki način i za nastavnike, gdje mi u velikoj mjeri pokušavamo usmjeriti naše studente da budu što konkurentniji na tržištu rada.”-kazao je Kulović za ZOS radio.

Profesor Kulović je također istakao da je ovo odličan način da student prevaziđu barijere koje imaju kada je upitanju iskazivanje naučenog u praktičnom smislu, i da steknu potrebno samopouzdanje. Sami studenti su danas kazali da i oni smatraju ovaj vid takmičenja odličnim za razmjenu ideja, ali i druženje.

Robert Tokić sa Sveučilišta u Mostaru stigao je danas u Tešanj zajedno sa svojih troje kolega kako bi u najboljem svjetlu prezentovali njihov projektni zadatak: ”Zaista bih se želi zahvaliti kompaniji Hifa Oil na pruženoj prilici da prezentujemo sebe, univerzetete iz kojih dolazimo u najboljem svijetlu, ali u konačnici i da upoznamo druge drage kolege sa univerziteta u BiH.”

Robertovo mišljenje dijeli i Aleksa Spasić , student banjalučkog Ekonomskog fakulteta koji je kazao da ovo smatra divnim načinom kako studenti mogu unaprijediti sebe kao ličnosti, ali i proširiti mrežu poznanstava. Najbolji studenti, osim što im je ukazana prilika za sticanje novog znanja, svoju satisfakciju su pronašli i u nagradama za najbolje radove.

Na ovaj način tešanjska kompanija Hifa Oil je još jednom pokazala društvenu odgovornost, i to prema grupaciji mladih koji su budućnost ove države. Izvršni direktor Venan Hadžiselimović, direktorica marketinga Sumeja Ahmetlić, te vlasnik kompanije HIFA OIL Izudin Ahmetlić pomno su pratili izlaganja studenata, zapisivali i međusobno komentarisali. Na kraju svakakog izlaganja, predstavnici kompanije provjerili su znanje studenata kroz niz pitanja, opaski i sugestija. Nakon razmjene ideja, i predstavljanja odličnih projektnih rješenja odabran je pobjednik.

Prema odluci komisije najbolje prezentiran zadatak imala je ekipa Ekonomskog fakulteta iz Zenice koji su osvojili prvo mjesto i nagradu od 1500 KM. Drugo mjesto zauzela je ekipa Sveučilišta u Mostaru koji su za svoj trud nagrađen sa 1000 KM, a treće mjesto su podijelile ekipe iz Sarajeva i Banja Luke.

Zosradio.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi