Zenica

Ekipa BHT1 u posjeti COVID odjeljenju zeničke bolnice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najveći teret borbe protiv koronavirusa podnose ljekari i medicinski radnici. Ekipa BHT1 provela je nekoliko dana na COVID odjeljenju Kantonalne bolnice Zenica. Pogledajte ekskluzivne snimke i svjedočenja zdravstvenih radnika, koji su svakodnevno s oboljelima od Covid-19.

Zeničanin Izet Dedić u COVID odjelu Kantonalne bolnice Zenica proveo je dvije sedmice. Svjedočenje ovog izliječenog pacijenta još jednom potvrđuje da je koronavirus teška i neizvjesna bolest.

IZET DEDIĆ, pacijent COVID odjela Kantonalne bolnice Zenica

“Prvi dani su bili izuzetno teški i rekao bih – ne daj Bože nikome. S ovog aspekta bih se mnogo zahvalio našim medicinskim ekipama koje ja zovem heroji u bijelom”.

U proteklih godinu u Kantonalnoj bolnici Zenica dana hospitalizirano je 2000 pacijenata, od čega je 400 nažalost završilo smrtnim ishodom.

Prim. dr. ELDIRA HADŽIĆ, načelnica Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica

“To je, ipak, jedna velika brojka, što nam pokazuje da je bolest veoma opasna, veoma agresivna i teško ju je kontrolisati”.

Trijažni punkt Odjela za infektivne bolesti mjesto je na koje dolaze svi pacijenti – zaraženi ili pod sumnjom zaraze koronavirusom. Nakon dijagnostike, pacijent se hospitalizira u jednoj od tri kovid tačke u Kantonalnoj bolnici Zenica.

MAJA MARKOV, koordinatorica COVID trijaže Kantonalne bolnice Zenica

“Početak je bio strašan, to je bio jedan strah, nepoznati neprijatelj, kako ćemo to sve prebroditi, treba se vratiti kući. Međutim, sada jednostavno preovladava umor”.

Najteži pacijenti smješteni su u COVID intenzivnu njegu. Rad u ovom odjelu je najzahtjevniji jer se više sati provodi u posebnim zaštitnim odjelima. Svaki od zdravstvenih i drugih radnika koji ulaze u COVID intenzivnu njegu prolaze poseban protokol oblačenja, a sve u cilju zaštite medicinskog osoblja koje je, kako navode, u proteklom periodu imalo svu neophodnu zaštitnu opremu.

LEJLA MUJČINOVIĆ, koordinatorica COVID odjela Kantonalne bolnice Zenica

“Od odijela, maski ff53, maski kn 95, nmaski ff52. Sve što je po proceduri, to smo imali. Nikada se nije desilo, niti se smjelo desiti da se desi kriza sa nestankom zaštitne opreme”.

Niti jedan medicinski radnik nije se zarazio u COVID intenzivnoj njezi do sada, što potvrđuje ispravnost uspostavljenih procedura. Međutim, više od 400 radnika Kantonalne bolnice Zenica bilo je zaraženo koronavirusom. U jednom periodu pandemije bilo je gotovo nemoguće osigurati normalno funkcionisanje ustanove.

Dr. SENADA ČAUŠEVIĆ, anesteziologinja Kantonalne bolnice Zenica

“U sedmici dana oboljelo je šest anesteziologa tako da je cijela služba spala na šest anesteziologa, kako u COVID intenzivnoj, tako i na ne-covid intenzivnoj. Veliki broj radnih sati, borba jedna velika, međutim sve smo nekako ustrajali”.

Prof. dr. RASIM SKOMORAC, direktor Kantonalne bolnice Zenica

Ljudi su maksimalno potrošeni i fizički i psihički, veliki broj je prebolio kovid, tako da je i to sigurno ostavilo posljedice na njihove sposobnosti. Zaista se izvlače zadnji atomi snage da se postigne ono što treba da bi se pružila pomoć svima kojima je potrebna, što u ovom periodu sigurno neće biti lako”.

Da je zdravstveni sistem pred, definitivno, najvećim izazovom od početka pandemije potvrđuje vrtoglavo povećanje broja zaraženih u posljednjih deset dana. Tenutno je u zeničkoj bolnici 110 hospitaliziranih pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Iako iscrpljeni i umorni, zdravstveni radnici daju maksimum da svakom pacijentu pruže adekvatnu njegu. I svi mi, društvo u cjelini, možemo im biti od pomoći. BHT1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno