Hafiz Husejn ef. Čajlaković kaže da se ne zna tačno koja je to noć, ali je treba “tražiti” u neparnim noćima (datumi), u posljednjoj trećini ramazana.

– Tražite Noć moći u neparnim noćima. Dvadeset sedmu noć će pronaći onaj kome se Allah, dž. š., smiluje, ne gdje masa ljudi hrli. Kako se kaže u hadisu, islam je počeo sa garibima (usamljeni ljudi) i završit će sa njima, usamljenicima koji traže 27. noć. Onome ko “pronađe” 27. noć, njega će Allah, dž. š., promijeniti, njegov život više neće biti isti. On u srcu osjeti ljepotu, zadovoljstvo, nur (svjetlost) božanski – naglasio je ef. Čajlaković.

Važno je, kako je kazao, da čovjek radi na sebi. Mi se, kaže, iznutra moramo mijenjati, ne izvana. Abdestom, podsjeća efendija Čajlaković, čistimo tijelo, a postom i dušu i tijelo.

– Srce hrđa kao željezo, zato je važno spominjanje Allaha, dž. š., jer to smiruje srce. Posebno tu noć važno je učenje Kur’ana, spominjanje Allaha i razmišljanje o smrti što čisti srce, odbija sve ovosvjetovne želje i čovjeka potakne da shvati da je na ovom svijetu prolazan – naglasio je efendija Čajlaković, imam u džematu Poljice na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Lejletul-Kadr noć odredbe, noć snage/moći, noć vrijednosti, noć sudbine ili noć mjera je prema islamskom vjerovanju noć kad su prvi ajeti Kur’ana objavljeni poslaniku Muhammedu, a. s.. Muslimani vjeruju da su na tu noć blagoslov i milost Allaha, dž. š., u izobilju, grijesi se praštaju, dova se prima. Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra – počevši od zikra, dova, učenja Kur’ana te pokajanja i traženja oprosta.

Lejletul-Kadr nastupa u akšam u srijedu, 27. aprila 2022. godine. Tim povodom Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organiziraju centralnu svečanost, 27. noći mjeseca ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Program će početi u 20.45 sati, a tom prilikom vaz će kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kur’ana i ilahija.