Zenica

Edukacija i prevencija dijabetesa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Poboljšanje kontrole dijabetesa, edukacija i prevencija komplikacija dijabetesa u gradu Zenica“

Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti „ZENICA“ je u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ZDK,prezentiralo i pokrenulo projekat „Poboljšanje kontrole dijabetesa, edukacija i prevencija komplikacija dijabetesa u gradu Zenica“,gdje je svim prisutnim pacijentima urađen HbA1c,odnosno tromjesečni šećer,održano predavanje na ovu temu, koje je održala doc.dr spec.prim. Larisa Gavran u prepunoj sali.
Projekat finansira i podržava kompanija Novo Nordisk Pharma u saradnji sa udruženjem građana za borbu protiv šećerne bolesti „ZENICA“ ,koje je i nosilac projekta,a u njega su kao partneri još uključeni : Zavod za javno zdravstvo ZDK, JU „Dom Zdravlja“ Zenica sa ljekarima porodične-obiteljske medicine i medicinske sestre, kao i svi članovi ovog udruženja.
Cilj je pomoći svim oboljelim od šećerne bolesti da urade tromjesečni nalaz,da upoznaju svrhu rada i kontrole tromjesečnog šećera i da se što bolje educiraju o svemu ovome.
Projekat će trajati sedam mjeseci,gdje će mjesečno po 40 pacijenata,uraditi tromjesečni HbA1c nalaz,saslušati predavanje i gdje će oni pacijenti sa lošim tromjesečnim šećerom,biti upućeni kod endokrinologa.
Dijabetičari u gradu Zenica i ZDK i dalje su diskriminirani po ovom pitanju,jer se ovakvi nalazi jako dugo čekaju,a koji su neophodni za odlazak kod ljekara porodične medicine ili kod dijabetologa ili endokrinologa,radi poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja.
Oni su nezadovoljni svojim stanjem kao bolesnici,jer nemaju preventivnih mjera od strane zdravstvenih institucija,kao što su trakice i aparati za mjerenje šećera u krvi,dovoljan broj predavanja na temu dijabetesa i drugih stvari koje su neophodne za normalnu kontrolu bolesti.Sve pobrojane stvari, udruženje pokušava na svoj način,kroz razne projekte,da pomogne i realizuje za oboljele od šećerne bolesti u gradu Zenica, jer dijabetes je postao javno-zdravstveni problem na koji se slabo osvrću oni koji bi to trebali.

Press služba udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti „ZENICA“ .

dijabetes ze10



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno